Bizim dövizci euroda 1 milyarını kaybetti

Eurodaki değer kaybının geçici olduğunu düşünen Türk yatırımcı kasımdan sonra 11 milyar TL harcayıp ortalama 2.08 TL'den 5.7 milyar euro aldı. Dışarıda çöken euro, içeride 1.91'e inince paranın 1 milyarlık kısmı buhar oldu

Avrupa'da Yunanistan'la başlayan borç krizi Macaristan'la devam ediyor. Avrupa Birliği'nden (AB) gelen her açıklama, krizin daha da büyüyeceğine ilişkin endişeleri körüklerken, ortak para birimi euro sürekli kan kaybediyor. Son olarak Macaristan ekonomisine ilişkin endişeler ve ABD'de beklentilerin altında gelen tarımdışı istihdam verisi global piyasalarda paniğe neden oldu.

Ani satışlar Euro/dolar paritesini 1.19 ile son dört yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyelerine çekti. Avrupa ekonomi yönetimi bu süre içerisinde adete 'kriz nasıl yönetilemez?' dersi verirken, Türk yatırımcılar ilginç bir şekilde euro alımına geçti.

Merkez Bankası verilerine göre, son altı ayda 5.7 milyar euro satın aldı. "Düşük iken alayım, nasıl olsa kısa zamanda yükselir" mantığıyla döviz alan vatandaşın pariteden kaynaklı zararı 1 milyar liraya ulaşırken, uzmanlar kurdaki düşüşün daha da sürebileceği uyarısında bulundu.