Hong Kong’da Filipinlere seyahat yasağı

Hong Kong yetkilileri dün yaşanan rehine krizinin ardından düzenlenen kurtarma operasyonunun bir felakete dönüşmesine sert tepki gösterdi ve ülkeye her türlü seyahati yasakladı. Dünkü olayda biri saldırgan, toplam dokuz kişi hayatını kaybetmişti.

Çin hükümeti de operasyonla ilgili detaylı soruşturma talebinde bulundu. Filistin Devlet Başkanı Benigno Aquino, cevapları en kısa zamanda sağlama sözü verdi.

Polisin, saldırgan sekiz rehineyi öldürmeden önce neden otobüse girmeyi başaramadığı sorusu, soruşturmanın merkezinde yer alıyor. Filipinlerin başkenti Manila’nın polis şefi Leocadio Santiago adamlarının rehine krizini yönetimini savundu.

Yerel televizyona konuşan Santiago otobüs şoförünün kaçıp, saldırganın rehineleri öldürmeye başladığını bildirene kadar kuşatmanın sürmesinin mantıklı olduğunu söyledi.

Bu arada Hong Kong Filipinleri kara listeye aldı. Ülkeye bütün seferlerin iptal edilmesi, Filipinlerdeki Hong Kong vatandaşlarının en kısa zamanda ülkelerine dönmesi talep edildi. Hong Kong’da bayraklar yarıya indirildi. Hong Kong borsasında bir dakikalık saygı duruşu yapılacak.

Doktorlar ve psikologları taşıyan iki uçak olaydan sağ kurtulanları geri getirmek için Filipinlere gönderildi. Çin Dışişleri Bakanı Filipinler’deki meslektaşını arayarak cinayetlerden “şoke olduklarını” belirtti.

POLİS HATALI OLDUĞUNU KABUL ETTİ

Filipin polisi, dün başkent Manila'da bir otobüste rehin tutulan Hong Konglu turistleri kurtarırken bazı hatalar yaptığını kabul etti.

Manila Emniyet Müdürü Leocadio Santiago bugün yaptığı açıklamada, "Kurtarma operasyonu sırasında bazı yetersizlikler ve taktik hataları tespit ettik. Bu konuda soruşturma açılacak" dedi.

Bu arada Filipinler Cumhurbaşkanı Benigno Aquino, operasyon sırasında bazı turistlerin öldürülmesinin polisteki yetersizlikleri açığa çıkardığını ve polisin kendisini düzeltmesi gerektiğini açıkladı.