Sel felaketi Pakistan'ı İMF'ye götürdü

Dev boyutlardaki sel afetiyle başa çıkmaya çalışan Pakistan hükümeti İMF yetkilileriyle görüşme içerisinde. İslamabad, 11 milar dolarlık bir kredi paketinin hayata geçirilmesini istiyor.

Sel felaketiyle başa çıkmaya çalışan Pakistan İMF'ye gidiyor.

Uluslararası Para Fonu'yle görüşen Pakistan hükümeti, ülkenin geniş kesimlerini etkisi altına alan sellerin ardından 11 milyar dolarlık bir kredi paketi istiyor.

İMF'nin bölgesel direktörü Mesud Ahmed BBC'ye yaptığı açıklamada Pakistan'a ''bu zorlu günlerinde'' yardım etmenin yollarını aradıklarını söyledi.

Üzerinde düşünülen seçenekler arasında, Pakistan'dan talep edilen mali hedeflerden bazılarının hafifletilmesi ya da İslamabad hükümetinin olağaüstü doğal afet fonuna başvurması var.

Pakistan'daki Birleşmiş Milletler görevlileri tarihinin en büyük sel felaketini yaşayan ülkedeki insani durumun kritik olduğunu söyledi.

Sel suları ülkenin güneyine doğru ilerlerken, her gün onbinlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kalıyor.

BM daha önce de 17 milyon kişiyi etkilediği belirtilen felakette yardım için gereken paranın yüzde 70'ini topladığını açıkladı.

Sel felaketi yaklaşık 17 milyon kişiyi etkiledi.

Uluslararası Para Fonu IMF'nin de, yardım için Pakistan hükümetiyle bir görüşme yapacağı bildirildi.

Yardım kuruluşu Oxfam da, sel felaketinin boyutlarının, Tsunami felaketi ve Haiti depremi'nin toplamından daha büyük olduğunu açıkladı.

BM de barınma yardımı ihtiyacı duyan insan sayısının iki milyondan altı milyona yükseldiğini duyurdu.

Birleşmiş Milletler, acil yardım için istediği 460 milyon doların yüzde 70'e yakınını topladığını açıkladı.

Ancak ülkenin selden en çok etkilenen güney bölgelerindeki BBC Muhabiri Jill McGivering buna karşın çok sayıda kişinin hala yardım alamadığını belirtiyor.

BM, 54 milyon dolarlık yardım taahütü ve 263 milyon dolarlık yardım malzemesi aldığını bildirdi.

BM ayrıca, felaket karşısında uluslararası yardımın yavaş kaldığını, ancak nadiren görülen bir şekilde, felaketten sonraki ikinci hafta ilk haftadan daha çok yardım toplandığını açıkladı.
Yeniden inşa maliyeti

Pakistan'a felakete yol açan muson yağmurlarının düşmesinin üzerinden üç haftalık bir süre geçerken, ülkenin güneyinde, sel tehdidine maruz kalan onbinlerce kişi evlerini terk etti.

Gönüllüler ve askerlerin çamurdan yaptığı bariyer Shahdadkot kenti ve sel suları arasındaki son engel.

Sel sularının şu an için kente bir tehdit oluşturmadığı belirtilirken, zaten kent nüfusunun yüzde 80'inin evlerini terk ettiği kaydediliyor.

Pakistan'ın güneyindeki Sindh bölgesi sellerden en büyük zararı gören yer. Yetkililer son 24 saatte en az 200 bin kişinin evlerini terk ettiğini söylüyor.

Pakistan hükümeti, felaketin ardından yeniden inşa faaliyetlerinin 15 milyar dolara mal olabileceğini kaydediyor.

BM ve Pakistan hükümetinin rakamlarına göre, sel felaketinde şu ana dek 1600 kişi öldü ve 17 milyona yakın kişi felaketten etkilendi.

Sel suları özellikle Sindh ve Pencap eyaletlerinde binlerce köy ve kasabayı yuttu.