Euro

Bizim dövizci euroda 1 milyarını kaybetti

Eurodaki değer kaybının geçici olduğunu düşünen Türk yatırımcı kasımdan sonra 11 milyar TL harcayıp ortalama 2.08 TL'den 5.7 milyar euro aldı. Dışarıda çöken euro, içeride 1.91'e inince paranın 1 milyarlık kısmı buhar oldu

Avrupa'da Yunanistan'la başlayan borç krizi Macaristan'la devam ediyor. Avrupa Birliği'nden (AB) gelen her açıklama, krizin daha da büyüyeceğine ilişkin endişeleri körüklerken, ortak para birimi euro sürekli kan kaybediyor. Son olarak Macaristan ekonomisine ilişkin endişeler ve ABD'de beklentilerin altında gelen tarımdışı istihdam verisi global piyasalarda paniğe neden oldu.

Ani satışlar Euro/dolar paritesini 1.19 ile son dört yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyelerine çekti. Avrupa ekonomi yönetimi bu süre içerisinde adete 'kriz nasıl yönetilemez?' dersi verirken, Türk yatırımcılar ilginç bir şekilde euro alımına geçti.

AB’den acı itiraf: Euro başarısız oldu

Avrupa’daki borç krizi nedeniyle geleceği tartışılmaya başlayan euroyla ilgili olarak en acı itiraf, Avrupa Birliği (AB) içinden geldi. AB üyesi Çek Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı Wall Street Journal’a yazdığı bir makalede, “euro başarısız oldu” dedi

İşte Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Václav Klaus’un makalesi:

Çek Cumhuriyeti, 1989’da komünizmin yıkılmasının ardından, mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde normal bir Avrupa ülkesi olmak istedi. Özellikle de 41 yıl boyunca İkinci Dünya Savaşı sonrasında Avrupa’daki yapılanmadan dışlandıktan sonra. Bunu başarmanın tek yolu ise Avrupa Birliği’ne girmekti.

Ancak biz Avrupa’da bir siyasi ya da ekonomik birlik oluşturmaktan ziyade daha geniş kapsamlı bir yapılanmanın içinde yer almak istiyorduk. Yani ben ve benim gibi insanlar Avrupa’da ortak bir para birliği yaratılmasının tehlikeli bir proje olacağını ya da büyük sorunlar yaratacağını önceden anlamıştık.