almanya

Almanya’da cumhurbaşkanlığı yarışı başlıyor

Almanya’da koalisyon partileri Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı Christian Wulff’u cumhurbaşkanlığına aday gösterdi. Wulff ismine sıcak bakmayan Sosyal Demokratlar ve Yeşiller'in adayı ise teolog Joachim Gauck.

Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler’in görevinden sürpriz bir kararla istifa etmesinden bu yana Berlin’i meşgul eden soru yeni cumhurbaşkanının kim olacağıydı. Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda önce Çalışma Bakanı Ursula von der Leyen’in ismi favori olarak geçti, ancak cumhurbaşkanlığına kadın bir politikacının seçilme olasılığının yarattığı heyecan kısa sürdü.

Berlin’de dün bir araya gelen koalisyon partileri, daha önce muhtemel adaylar arasında ismi geçmeyen, ancak Hrıstiyan Demokrat Parti’nin önemli isimlerinden olan Christian Wulff’u cumhurbaşkanlığı makamına aday gösterdi. Koalisyon ortağı Hür Demokratların lideri Guido Westerwelle ve Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı Christian Wulff’la birlikte gazetecilerin karşısına çıkan Başbakan Merkel, alınan kararı kamuoyu ile paylaştı.

Türklerin oturduğu iki binayı iftarda yaktılar

Almanya'da 5 Türk ailenin oturduğu iki binada eşzamanlı yangın çıktı. İftar vakti başlayan yangında 8'i Türk 21 kişi hastanelik oldu..
Almanya'nın Mannheim kentinde 5 Türk ailenin de oturduğu iki binada eşzamanlı yangın çıktı. İftar vakti çıkan yangında ölen olmazken, aralarında Türklerin de olduğu 8'i çocuk 21 kişi dumandan etkilendikleri için hastaneye kaldırıldı

Almanya'da Dolandırıcılık

Almanya, 17 bin kişinin özel bilgileri ve banka hesap numaralarının bulunduğu bir CD’nin ortaya çıkmasını konuşuyor.

Almanya’da sadece Schleswig Holstein eyaletinde 17 bin kişinin özel bilgilerinin bulundugu bir CD’nin ortaya çıkması büyük bir skandalın başlangıcı oldu. CD’de sadece isim ve adreslerin değil, banka bilgilerinin de bulunması dikkat çekti. Skandal, birçok tüketicinin, bazı loto şirketlerinin yazılı bir talimat olmadan banka hesaplarından para çektiğini farketmesiyle ortaya çıktı. Kaynağı henüz belli olmayan CD ile ilgili soruşturma kapsamında, bazı firmaların büroları ve yöneticilerinin evleri arandı.

Skandal sadece tek bir eyaleti kapsamıyor.

Almanya Türklere Vizeyi Kaldırıyor mu?

Almanya gereken yasal düzenlemeyi yaparak yıl sonuna kadar Türklere vizeyi kaldıracak.

Almanya Yüksek İdare Mahkemesi Daire Başkanı Yargıç Dr. Klaus Dienelt, Almanya'nın Türk vatandaşlarına uyguladığı vizeyi kaldıracağını söyledi.

Alman Yüksek İdare Mahkemesi Başkanı Dr. Klaus Dienelt, "Serbest dolaşım Türkler'in 1972'de imzalanan Katma Protokol'den kaynaklanan kazanılmış hakkı. Almanya gereken yasal düzenlemeyi bu yıl sonuna kadar yaparak Türkler'e vizeyi kaldıracak. Bunu bütün AB ülkeleri yapmak zorunda. Yapmayana dava açın" dedi.

Almanya 9 Türkün Hayatını Kaybettiği Yangının Dosyasını Kapattı

BERLİN - Almanya’nın Ludwigshafen kentindeki çok katlı bir binada 3 Şubat’ta çıkan ve 9 Türk’ün hayatını kaybettiği yangınla ilgili soruşturma durduruldu.

Soruşturmayı yürüten Frankenthal Savcılığı tarafından bugün yapılan açıklamada, yangının neden çıktığının hala tam olarak bilinmediği, ancak soruşturmanın sürdürülmesi için de bir neden kalmadığı bildirildi.

İşte Alman Vatandaşlık Testi Soruları

Almanya'da bundan böyle vatandaşlığa geçmek isteyenler, ülke genelinde uygulamaya girecek olan bir "Vatandaşlık Testi"nden geçmek zorunda. Toplam 310 soru arasından tesadüfen seçilecek 33 sorunun 17'sini doğru cevaplayanlar, testte başarılı olup vatandaş olmaya hak kazanacak.

ALMANYA'da federal hükümet, 1 Eylül 2008 tarihinden itibaren ülke genelinde bir vatandaşlık testinin uygulanmaya başlanmasını kararlaştırdı. Toplam 310 soruluk bir soru kitapçığının hazırlandığı ve bunun vatandaşlığa geçmek isteyen herkese dağıtılacağı açıklanırken, 310 soru içinden 33 soru seçileceği bildirildi. Vatandaşlığa geçiş için alınan ücret 255 Euro, teste giriş ise 25 Euro.

Sorular belli

Almanların çoğu, vatandaşlık sınavında sorulan soruları yanıtlayamadı

Almanların çoğu, Alman vatandaşı olmak isteyen yabancılar için 1 Eylülden itibaren uygulanacak vatandaşlık sınavındaki soruları yanıtlayamadı.

Bazı Alman televizyonları ve gazeteleri tarafından sokakta yapılan araştırmalarda halkın çoğu, kendilerine yöneltilen vatandaşlık sınavı sorularına doğru cevap veremedi.

Bild gazetesinin internet sayfasında video görüntüleriyle yayımlanan bir araştırmada, "Norveç, Bulgaristan, İspanya ve Lüksemburg'dan hangisinin Almanya'nın komşu ülkesi olduğu" sorusuna hiçbir vatandaş Lüksemburg doğru cevabını veremezken, genç bir kız Lüksemburg'un devlet olduğunu bile bilmediğini söyledi.

Alman Vatandaşlığına Geçenlerin Sayısında Azalma Var

Alman vatandaşlığa geçen yabancıların sayısının 2007 yılında azaldığı bildirildi.

Merkezi Wiesbaden kentinde bulunan Federal İstatistik Dairesinden yapılan açıklamada, geçen yıl Alman vatandaşlığına geçenlerin sayısının 2006 yılına göre yüzde 9,5 oranında azaldığı, 2007 yılında Alman vatandaşlığına geçen Türklerin sayısının 28 bin 900 olduğu belirtildi.

Almanya'da 2007 yılında 113 bin yabancının Alman vatandaşlığına geçtiği, bunun 2006 yılına göre yüzde 9,5 oranında bir azalma olduğu ifade edildi.

Alman vatandaşlığına geçen yabancılar arasında Türklerin oranının yüzde 25,5 olduğu kaydedilen açıklamada, Türkleri Sırpların, Karadağlıların ve Polonyalıların izlediği bildirildi.

Almanya'daki Türklerin Yüzde 43'ü Fakir

Almanya’da yaşayan Türklerin yaklaşık yüzde 43’ünün fakirlik içinde yaşadığı bildirildi. Türkiye Araştırmalar Merkezi (TAM) Vakfı tarafından hazırlanan “Türk Göçmenler Arasında Fakirlik” başlıklı raporda, Almanya’da yaşayan Türklerin yüzde 42,5’inin, Türk hanelerin de yüzde 44’ünün fakirlik içinde yaşadığı belirtildi.

TAM Vakfı Empirik Araştırmalar Bölüm Başkanı Dr. Martina Sauer ve Göç Araştırmaları Bölüm Başkanı Dr. Dirk Halm tarafından hazırlanan raporda, Almanya’da son dönemde görülen ekonomik iyileşmenin göçmenlere yansımadığı kaydedildi.

Almanya’da vatandaşlık sınavı tartışması

Almanya'da Eylül ayında yürürlüğe girmesi beklenen vatandaşlık testi tepki topluyor. Federal İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Peter Altmaier, Meclis’te muhalefet milletvekillerinin konuya ilişkin sorularına yanıt verdi.

Bu Soruları Bilmeden Alman Vatandaşı Olunmayacak

Almanya’da 1 Eylül’den itibaren, Alman vatandaşı olmak isteyen yabancılar için ülke genelinde vatandaşlık sınavları yapılmaya başlanacak.

Almanya İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, sınavlarda “Demokraside politika”, “Tarih ve sorumluluk” ile “İnsan ve toplum” başlıkları altında 3 ayrı dalda temel bilgi seviyesinin ölçüleceği bildirildi. Eğitim Alanında Kalite Geliştirme Enstitüsü (IQB) tarafından bu amaçla Berlin’deki Humboldt Üniversitesi’nde 310 soru hazırlandığı, sınava katılan yabancılara bunlardan 33’ünün sorulacağı belirtildi. Soruların her birinin dört şıkkı olacak.

Bu sorular arasından en az 17 soruyu doğru cevaplayanların sınavı kazanmış olacakları, 25 Euro ödenerek girilecek sınavı kazanmanın vatandaşlık için şart olduğu kaydedildi. Sorulacak soruların içeriği ise yavaş yavaş netleşmeye başladı.

Almanya ve İtalya’da da ‘dinleme’ tartışması

Türkiye’de tüm telefon görüşmelerinin dinlendiği ve e-postaların kaydedildiği tartışmaları yaşanırken, Almanya ve İtalya’da da benzer haberler gündeme geliyor. Almanya’da dört gazetecinin ve bir düzine şirket yöneticisinin izlendiği somut olarak kanıtlandı.

On altı gazetecinin daha izlendiği üzerine soruşturma devam ediyor. Ancak Alman Telekom tekelinin “yakın takibe” aldıkları bununla sınırlı değil. Telekom, milyonlarca sabit ve mobil telefon abonesinin yanı sıra şirketin internet servisini kullanan milyonlarca müşterisini de izliyor. Hükümetin “terörizme karşı mücadele” gerekçesi ile yaptığı yasal değişikliklere göre ülkedeki bütün telekomünikasyon şirketleri, müşterilerinin iletişim bilgilerini altı ay boyunca kaydetmek zorunda.

Avrupa'da üniversite okumak hayal değil

Avrupa'daki üniversitelerde, ABD'ye kıyasla birkaç kat daha ucuza okumak ve yaşamak mümkün. Ancak, öğrencilerin Türkiye'de ÖSS'ye girmek, dört yıllık bir üniversiteye yerleştirilmiş olmak gibi değişik şartları yerine getirmesi gerekiyor.

Türkiye'de çeşitli nedenlerle istediği bölümlerde okuma imkanı bulamayan öğrenciler için Avrupa üniversiteleri çok zengin bir alternatif sunuyor. Almanya, Avusturya Fransa ve diğer Avrupa ülkelerinde, dünyanın ilk 100 üniversitesi arasında gösterilen saygın üniversitelerde, hem yıllık 400-500 euro okul ve aylık 200-300 euro yaşam masrafıyla, hem de inançlara saygılı, bilime değer verilen bir ortamda eğitim alma fırsatı sunuluyor. Türk öğrencilerden, ÖSS'ye girmiş, 4 yıllık bir fakülteye yerleştirilmiş olmak gibi bazı şartlar isteyen Avrupa üniversiteleri ile ilgili mutlaka bir bilene danışmak ve bu alternatifi unutmamak gerekiyor.

Türk-Alman Üniversitesi için ilk adım

Berlin’de bulunan Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Eğitim ve Araştırma Bakanı Annette Schavan ile birlikte, İstanbul’da yapılması planlanan Türk-Alman Üniversitesi’nin kuruluş anlaşmasını imzaladı.

BERLİN - Almanya Dışişleri Bakanlığında düzenlenen imza töreninde konuşan Bakan Babacan, Türk-Alman Üniversitesinin, her iki ülke arasındaki işbirliğini güçlendireceğini ve eğitimli insan kaynağı ihtiyacını karşılayarak, karşılıklı ilişkileri daha da zenginleştireceğini belirtti. Walter Steinmeier ise, Alman ve Türk insanını birbirine daha fazla yakınlaştırmak amacıyla Türkiye’de “Ernst Reuter Girişimi”ni başlattıklarını hatırlatarak, bu konuda emeği geçen herkese teşekkür etti ve Bakan Babacan’a hitaben, “Dostum Ali, sen olmasan bürokratik engelleri aşamazdık” dedi.

Almanya'daki Türk gençlerinin karnesi zayıf

Almanya'daki Türk gençlerinin en önemli sorunları eğitim ve işsizlik. Almanya'da da iş bulmanın yolu iyi eğitimden geçiyor. Ancak Alman ortaöğretim kurumlarında...

Ülkedeki Türklerin yarıdan fazlası lise diploması alamıyor, bir meslek sahibi olamıyor. Öğrencilere göre bu başarısızlığın altında kültürel farklılıklar yatıyor.

Cihan Günsu: "Sorun anne ve babalarda bence. Gençler de öğrenmek istemiyor"
Şefika Şimşek: "Çocukların diploma alamamasında sorun çok çeşitli. Ev içinde ayrı bir dünyada olmaları, kültür farklılıkları"