Cameron'ın sözleri İngiliz basınını ayağa kaldırdı

İngiltere Başbakanı David Cameron’un Türkiye ziyareti sırasında, Gazze için ‘açık cezaevi’ tanımını kullanması İngiliz basınında büyük yankı uyandırdı.

Independent, Cameron’un Türkiye ziyaretiyle İsrail’e karşı bir savaş başlattığını açıklarken, Financial Times İngiliz Başbakan’ın yorumuyla Ankara’da alkışlar aldığını yazdı.

INDEPENDENT: Cameron İsrail’e saldırmak için Türkiye’yi kullandı

Gazze Şeridi’ni “açık cezaevine” benzeten ve Gazze’ye üç yıldan beri uygulanan ablukanın kaldırılmasını talep eden İngiltere Başbakanı David Cameron, İsrail’e karşı tavrını sertleştirdi.

Cameron’un açıklamalarını, Gazze baskını nedeniyle İsrail’in ilişkilerinin gergin olduğu Türkiye’de yapmış olması, yorumlarının ileride diplomatik önem taşımasını neden olacak. Ankara ziyaretinde Gazze’nin durumuna değinen Cameron, İsrail’in Gazze’de uyguladığı toprak işgali ve ablukasını kınadı.

Cameron, Avam Kamarası’nda defalarca yinelenen yorumları seslendirerek Gazze’deki mevcut durumun değişmesi ve şehrin “açık bir cezaevi olarak kalmaması” gerektiğini belirtti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cameron’un sözlerini alkışladı.

İngiltere Başbakanı, 31 Mayıs tarihinde yaşanan Gazze filosu baskınını “kabul edilemez” olarak yorumladı ve baskının “hızlı, şeffaf ve titiz” bir soruşturmaya tabi tutulmasını istedi.

Cameron’un açıklamalarına cevap veren İsrail’in İngiltere büyükelçisi Ron Prosor, Gazze’deki insanların Hamas’ın tutukluları olduğunu söyledi. İsrail, kısa bir süre önce Gazze’ye uyguladığı ablukanın Hamas’ı zayıflatmak yerine güçlendirdiğini kabul etmişti.

Türkiye’nin desteğini kazanma çabasında olan Cameron, Ankara’nın Ortadoğu’da stratejik bir müttefik olduğunu ve Doğu ile Batı arasında önemli bir köprü vazifesi gördüğünü söyledi. Türkiye’nin AB üyeliği için desteğini ifade eden Cameron, Ankara’nın üyeliğinin olmaması halinde birliğin zayıf kalacağını belirtti.

Cameron ayrıca, NATO üyesi olan ve Afganistan’da koalisyon güçlerine destek veren Türkiye’nin AB üyeliği sürecinde hak ettiğini alamadığını da söyledi.

FINANCIAL TIMES: Cameron Ankara’da alkış topladı

İngiltere Başbakanı David Cameron, İran üzerindeki farklı politikaların gölgesinde yaptığı Ankara ziyaretinde, Gazze’yi “açık cezaevine” çevirdiği için İsrail’i eleştirip ve Türkiye ile ilişkilerde “altın çağ” yaşandığını belirtince alkış topladı.

Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği çabalarını öven konuşması esnasında Cameron’ın Gazze’yi “açık cezaevi” olarak yorumlaması, Türkiye’yi sevindiren ancak İsrail’in sabrını sınayan bir hamle olarak görülüyor.

Türkiye’nin İslami Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Cameron’un dürüstlüğünü övdü ve İsrail’in Gazze Özgürlük Filosu’ndaki Türk aktivistlere yaptığı saldırıyı Somalili korsanların saldırılarına benzetti ve dünyanın bu baskıya sessiz kalmaması gerektiğini belirtti.

İsrail’in Londra Büyükelçiliği, Cameron ve Erdoğan’ın yorumlarına cevap verdi ve Gazze halkının “Hamas terör örgütünün esiri olduğunu”, içinde bulundukları durumun ise “Hamas’ın yönetimi ve önceliklerinin sonuçları” olduğunu belirtti. Açıklamada ayrıca, Cameron’un dört seneden beri Gazze Şeridi’ndeki tutsak olan İsrail askeri Gilad Şalit için de endişelerini dile getireceğinden emin oldukları ifade edildi.

Cameron, Gazze’nin açık bir cezaevi olarak kalmasına izin verilemeyeceğini ve verilmemesi gerektiğini söyledi. Cameron, Gazze’nin Türkiye-İsrail ilişkilerinde gerginliğe neden olduğunu ancak iki ülkenin dostluklarını devam ettirmeleri gerektiğini de dikkat çekti.

GUARDIAN: Cameron’un Gazze yorumları tepki topladı

Gazze’de yaşayan 1.5 milyon insanın bir açık cezaevinde yaşadığını belirten David Cameron, İsrail ile diplomatik ilişkilerin gerilmesine neden oldu. İsrail’in uyguladığı ablukayı daha hafifletmesi gerektiğini belirten Cameron, hem İngiltere hem de İsrail’de eleştirilerin hedefi oldu.

Cameron Ankara’da yaptığı konuşmada, Gazze’ye insanı yardımların ve halkın giriş ve çıkışlarına izin verilmesi gerektiğini söyledi. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, İsrail’in özellikle Hamas tarafından kaçırılan askerine yönelik endişeleri söz konusuyken, Cameron’un açıklamalarında “dengeyi” sağlamakta eksik kaldığını öne sürdü.

Cameron’un Gazze hakkındaki yorumları büyük tepki toplarken, İsrail’in Londra büyükelçisi Ron Prosor, İngiltere Başbakanı’nın yaptığı yorumlara kıyasla kaçırılan İsrail askeri Gilad Şalit’i hatırlatmayı unuttuğunu ifade etti. Prosor, “Başbakanın, dört yıldan beri tutuklu bulunduğu sürece bir kez bile Kızıl Haç tarafından ziyaretine izin verilmeyen askerimiz hakkındaki endişelerimizi paylaşacağını biliyoruz” dedi.

İngiliz diplomatlar, Cameron’ın sözlerinin politika değişikliğine yol açmayacağını ancak zamanlama açısında tartışmaları tetikleyici olduğunu belirtti. İsrailli bir yetkili ise, “Bu tür açıklamaların neden Türkiye’de yapıldığını anlayabiliyoruz” dedi ve Gazze için kullanılan “açık cezaevi” benzetmesinin İsrail’de kulağa hoş gelmediğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı ise Dubai’de yaşanan suikastta İngiliz pasaportları kullanıldığının ortaya çıkması yüzünden gerilen ve tekrar iyileşme sürecinse olan İngiliz-İsrail ilişkilerine hassas yaklaşılması gerektiğini belirtti.

Cameron ise eleştirilere, “Gazze hakkındaki sözlerimi birkaç hafta önce Avam Kamarası’nda dile getirmiştim. Belki de bu gizli kalmasını istediğiniz şeyleri söylemeniz gereken yerin Avam Kamarası olduğuna dair son kanıttır” dedi.

İsrail’in Muhafazakar Parti Dostları grubu direktörü Stuart Polak, Cameron’ın açık cezaevi benzetmesinin bugün Hamas’ın yönetimindeki Gazze’yi tanımlamaktan uzak kaldığını söyledi. Polak, “Cmaeron Türkiye’nin Hamas konusunda daha olumlu bir rol oynamasını sağmalı ve Gilad Şalit’in serbest bırakılması için çaba göstermeli” dedi.

İsrail İşçi Partisi’nin eski savunma bakanlığı yardımcısı yapmış olan Ephraim Sneh ise sert bir yorum yaptı. Sneh, “Cameron haklı. Gazze açık bir cezaevi. Ancak o cezaevini kontrol eden Hamas. Ben Taliban ile savaşan ancak onların kardeşleri Hamas’la dayanışma gösteren iki görüşlülüğe karşıyım. İngiltere Başbakanı’nın bunu anlayamaması çok üzücü” dedi.

TIMES: Cameron: Türkiye İran ilişkileri için büyük önem taşıyor

İngiltere Başbakanı David Cameron, Gazze için “açık cezaevi” yorumunu yapınca İsrail ile olası bir sürtüşmeyi başlatmış oldu. Cameron Ankara’nın İran üzerindeki nüfuzunu överken, Avrupa Birliği (AB) ve ABD’nin Tahran’a uyguladığı yaptırımları bozma riskini görmezden geldi.

Ancak Cameron’un Filistinliler ve Gazze Şeridi hakkında yaptığı yorumlar, Türkiye’nin AB üyeliğine gösterdiği desteğe gölge düşürdü. Gazze’yi kontrol eden Hamas, Cameron’ın açıklamalarını memnuniyetle karşıladı. Örgütün sözcüsü Salah Bardawil, “Bu olumlu bir yaklaşım ve uluslararası kamuoyunun vicdanının uyandığının bir işareti” dedi.

Cameron’un karşılaştığı tepkiler, Türkiye’nin AB üyeliğini savunmak adına gerçekleştirdiği ziyaretin ardından karşılaşmayı umduğu türden değildi. Cameron Türkiye’nin Ortadoğu’da sahip olduğu kendine has ve ilişkileri ve nüfuzunu överken, Ankara’nın İran nükleer programına uygulanan yaptırımlarını “değerlendirme farklılığı” olarak niteledi.

TELEGRAPH: Cameron: Türkiye’nin Ortadoğu’daki nüfuzu çok önemli

Gazze’yi açık cezaevi olarak tanımlayan David Cameron İsrail hükümetinden Gazze ablukasının hafifletilmesi ve bölgeye insan ve mal geçişine izin verilmesini istedi. Gazze baskınının “kabul edilemez” olduğunu söyleyen Cameron, buna rağmen Türkiye’nin İsrail ile olan ilişkilerini onarması gerektiğini ifade etti.

Cameron, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun Gazze filo baskını hakkındaki soruşturmayı şeffaf ve hızlı bir şekilde yapılmasını umduğunu söylediğini belirtti. Cameron, Türkiye’nin bölgesindeki Arap ülkeleri ve İsrail ile ilişkilerinin ölçülemeyecek kadar önemli olduğunu, Arap dünyası ve İsrail arasındaki ilişkileri Türkiye kadar iyi anlayacak başka hiçbir ülke olmadığını söyledi.

Cameron ayrıca İsrail ve Filistin arasında yapılacak olan doğrudan barış görüşmelerinde Türkiye’nin rol almasını istedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile düzenlediği basın toplantısında, İsrail’in bir arkadaşı olarak konuştuğu söyleyen Cameron, İsrail’in iki devletli bir çözüm için güvenlik maddelerine büyük önem verdiğini bildiğini söyledi.

Bu yüzden İsrail’in uyguladığı ablukanın maruz kaldığı füzelerle bağlantılı olduğunun hatırlanması gerektiğini belirten Cameron, insanı yardımların geçişi için ablukanın kaldırılması gerektiğini söyledi ve ablukanın bir trajediye neden olduğunu vurguladı.