Almanya ve İtalya’da da ‘dinleme’ tartışması

Türkiye’de tüm telefon görüşmelerinin dinlendiği ve e-postaların kaydedildiği tartışmaları yaşanırken, Almanya ve İtalya’da da benzer haberler gündeme geliyor. Almanya’da dört gazetecinin ve bir düzine şirket yöneticisinin izlendiği somut olarak kanıtlandı.

On altı gazetecinin daha izlendiği üzerine soruşturma devam ediyor. Ancak Alman Telekom tekelinin “yakın takibe” aldıkları bununla sınırlı değil. Telekom, milyonlarca sabit ve mobil telefon abonesinin yanı sıra şirketin internet servisini kullanan milyonlarca müşterisini de izliyor. Hükümetin “terörizme karşı mücadele” gerekçesi ile yaptığı yasal değişikliklere göre ülkedeki bütün telekomünikasyon şirketleri, müşterilerinin iletişim bilgilerini altı ay boyunca kaydetmek zorunda.

Hükümet, bu bilgilerin güvenlikte olduğunu ve sadece hakim kararıyla yetkililere verildiğini ileri sürüyor. Ancak Telekom’un, depoladığı bilgilerin bir bölümünü kendi şirket çıkarları için kullandığı açığa çıktı.

Telefon dinleme olaylarının sıkça yaşandığı İtalya’da ise dinlemenin sınırlanması için yasa çıkartılacağını belirten Başbakan Berlosconi, vatandaşların kendilerini rahat hissetmelerini istedi. Bundan böyle dinlemenin sadece mafya ve terör olaylarında kullanılabileceğini belirten Berlusconi, “Devletin, vatandaşının özeline girme hakkı yok. Bunu topluma garanti etmemiz gerek” dedi. Berlusconi ayrıca, davalar sonuçlanmadan dinlemelerin medyaya yansımasını yasaklayan ikinci bir yasa çıkartacaklarını söyledi. İtalya başbakanı, “Örneğin; dinleme metnini mahkeme kararı dışında yayımlayan genel yayın müdürü 1 milyon Avro para cezasına çarptırılacak” dedi.

Almanya ve İtalya’da da ‘dinleme’ tartışması yorumları

  • Image Description
    talib
    04.06.2008