İmam Rauf ABD’yi böldü

11 Eylül saldırısının yapıldığı New York’taki Dünya Ticaret Merkezi binasının yakınlarına cami inşa etme projesi, ABD’de tartışmaları alevlendirmeye devam ediyor.

Başkan Barack Obama’nın destek çıktığı projeye karşı çıkanlar önceki gün, sokak gösterisi düzenlemek üzere biraraya geldi. Ancak aynı anda aynı noktada, caminin inşasından yana olanlar da toplanmış ve “Irkçı korkuya ‘Hayır’ de” pankartlarıyla tepkilerini dile getiriyorlardı. İki grubun temas etmesine çok yakın bir anda polis araya girdi ve olası üzücü olayları önledi.

ABD’yi ikiye bölen cami projesinin ardında, son yıllarda dikkati çeken bir Amerikalı imam var. Kuveyt kökenli Faysal Abdül Rauf, aslında akla ilk gelenin aksine, Amerikalıların klasik argümanlarla alaşağı edebileceği bir radikal değil. Onun ana hedefi, Müslüman dünyayla Batı uygarlığını barıştırmak. “İslam İçin Doğru Olan Amerika İçin de Doğrudur” adlı bir kitap da yazan Faysal Rauf, 1983 yılından bu yana New York’taki El-Ferah Mescidi’nin imamlığını yapıyor. Hayali ise cemaati, daha büyük bir yere, Dünya Ticaret Merkezi’nin iki blok ötesine taşımak.