Almanya radikal İslam'la mücadele için destek hattı kurdu

Almanya'nın radikal İslamcılarla mücadele etmek için kurduğu telefonla destek hattı dünyada bir ilk. Hattın Almanca ve Arapça'nın yanı sıra Türkçe'de de hizmet vermesi dikkat çekiyor.

Almanya istihbarat ajansı DDA Pazartesi günü başlattığı programla radikal eğilimlerinden kurtulmak isteyen İslamcı radikaller için bir telefonla yardım hattı kurdu. Bu girişimle insanların Almanya’da yeni iş ve ev bulmasının sağlanması planlanıyor.

Kurum politikaları gereğince adının açıklanmasını istemeyen sözcü, proje için ne kadar para ayrıldığı ya da program için kaç kişinin çalışacağı gibi sorulara cevap vermekten kaçındı.

Sözcü, eğer radikal hareketlerle bağlantılarını koparmak isteyen kişiler kendilerini tehdit altında hissederse, kurumun kendilerinin gizliliğini ve güvenliğini sağlayacağını ve yardım edeceğini belirtti.

“Programımız radikal hareketleri geriden bırakmak isteyenler için bir teklif” diyen yetkili, kendilerine başvuranların ihtiyaçlarını belirledikten sonra programı buna göre şekillendireceklerini ifade etti.

36 BİNDEN FAZLA RADİKAL İSLAMCI

İstihbarat ajansının tahminlerine göre Almanya’da 36 binden fazla radikal İslamcı yaşıyor ancak bunların çok küçük bir kısmı şiddete eğilimli. Almanya’daki toplam Müslüman nüfusu ise 3.8 milyon ile 4.3 milyon arasında. Bu da Müslümanların toplam nüfusun yüzde 4.6’sıyla yüzde 5.2’sine tekabül ettiği anlamına geliyor.

Adı Arapça telefon anlamına gelen HATIF olan program aynı zamanda radikal İslamcıların etkisi altında olan kişilerin ailelerine ve arkadaşlarına da hizmet veriyor.

Almanca, Türkçe ve Arapça hizmet veren servise internet üzerinden ya da telefonla ulaşılabiliyor.

Almanya’da son yıllarda geniş kapsamlı bir terör saldırısı yaşanmadı ancak son yıllarda toplu taşıma araçlarına ve ülkedeki ABD üslerine saldırı girişimleri yaşandı.

"AVRUPA'DA BİR İLK"

Londra merkezli Uluslararası Radikalizm ve Siyasi Şiddet Çalışmaları Merkezi uzmanı Peter Neumann, “Mısır, Ürdün Suudi Arabistan, Endonezya ve Singapur da geçtiğimiz yıllarda radikalizmle mücadele programları geliştirdi ancak bunlar daha çok hapisteki tutukluları kapsıyordu. Almanya’nın programı radikal eğilimleri olan kişilere daha bir suç işlemeden erişilmesini hedefliyor” dedi.

Avrupa ülkelerinde bugüne kadar benzer bir program olmadığının altını çizen Neumann, “Bu grupların neredeyse tamamında ayrılmak isteyenler olduğunu biliyoruz, ancak böyle bir ortamdan uzaklaşmak mümkün değil. Almanya’nın böyle bir teklif yapması mükemmel bir şey. Ama şunu da söylemek lazım, bu adım, Almanya’da radikal İslam’ın sonu anlamına gelmiyor” dedi.

Almanya radikal İslam'la mücadele için destek hattı kurdu yorumları

  • Image Description
    Ziyaretci
    31.08.2012