Türkiye'nin verdiğini Avrupa kaldırıyor

Türkiye anayasa paketinde sendikal hakları genişletirken, krizdeki Avrupa'dan ters hamle geldi. İspanya maaş düşüşü ve işçi çıkarmada sendikayı devre dışı bırakıyor

Yunanistan'da patlak veren mali krizin diğer ülkelere yayılmasıyla zor günler geçiren Avrupa Birliği'nde bıçak kemiğe dayandı. Maaş düşürme, yüksek vergi artışı gibi kemer sıkma önlemleri alan, emeklilik yaşını yükseltme yoluna giden Avrupa'nın yeni hedefi sendikalar. 'Sosyal devlet' kavramının anavatanı olarak gösterilen ve sendikalara verdiği haklar tüm dünyaya örnek olan AB, İkinci Dünya Savaşı öncesi dönemi hatırlatan kararlar almaya hazırlanıyor.

Avrupa'daki yeni trendin ilk habercisi ise işsizlik oranı yüzde 20'yi aşan, üst üste banka kurtarma operasyonu yapan İspanya oldu. Son olarak 15 milyar euroluk kemer sıkma paketi açıklayan İspanyol Hükümeti, krizle başedemeyeceğini anlayınca çareyi işçi haklarını tırpanlamakta buldu. Sosyalist Zappatero Hükümeti, Avrupa'da 60 yıl sonra en büyük sendikasızlaştırma operasyonuna start verdi. İspanya'nın en saygın gazetelerinden El Mundo, hükümetin, mali açıdan zor durumdaki şirketlerin ücretlerin azaltılması ve iş şartlarına ilişkin olarak çalışanlarla yapacakları görüşmelerde sendikayı devre dışı bırakan bir iş piyasası reformu öngördüğünü yazdı.

AVRUPA'DA U DÖNÜŞÜ
Hükümet sözcüsü çalışmaları doğruladı. Avrupalı sendikalar, İspanya'nın bu operasyonunun, bugüne kadar krize karşı sendikal haklara dokunmayan AB'nin diğer ülkelerine örnek olmasından endişe duyuyor. Avrupa'daki sendikal haklarda U dönüşünü simgeleyen reform paketine karşın, Türkiye yeni hazırladığı anayasa değişikliği paketinde, AB'nin kriterlerine uygun sendikal özgürlükler getirmeye hazırlanıyor.