Almanya çıplak açığa satışı yasakladı

Berlin hükümeti, Almanya Kabinesinin döviz risklerine karşı önlem almayan euro cinsinden döviz türev ürünleri ve bütün hisselerin çıplak açığa satışını yasaklayan kanunu onayladı.

Hükümetin yasa tasarısının kapsamını biraz yumuşattığı görüldü. Tasarının Dow Jones Newswires tarafından görülen son şekline görev, türev yatırım ürünlerine getirilen bu yasak, krizin şiddetini artırması durumunda hükümetin yasağın kapsamını daha da genişletmesine izin veriyor.

Yasağın daha önce euro cinsinden bütün döviz türev ürünleri kapsaması planlanmıştı. Ancak gelen yoğun eleştirilere rağmen, Almanya bakanlar kurulundan sadece risklere karşı önlem almayan türev ürünlerin herhangi bir sorumluluk üstlenmeden, ileride batacak iddiasıyla işlem görmesine, yani çıplak açığa satışına yasak getirilmesi kararı çıktı.

Almanya’nın önde gelen 10 finans kuruluşu ve 19 Mayıs’tan sonra alınan euro bölgesi tahvillerinin risk primleri de yasak kapsamına dahil edildi.

ABD ELEŞTİRDİ

Bu sürpriz hareket ABD tarafından ciddi bir şekilde eleştirilirken, Almanya’dan sonra başka bir euro bölgesi ülkesinden benzer bir hamle gelmedi. Fransız Maliye Bakanı Christine Lagarde, Avrupa Komisyonu’nu açığa satış kuralları üzerine çalışmaya ve herkesin uyum gösterebileceği bir çözüm ortaya çıkarmaya davet etti.

Bu yasakla birlikte, açığa satış işlemlerinde “yeni bir şeffaflık” sistemi uygulanacak. Almanya piyasalarını düzenleme organı BaFin, çıplak açığa satışı gerçekleşen bazı varlıkları inceleme altına alacak.

Çıplak açığa satış yasağı bir satıcıya ait olmayan ve işlem görürken zararını karşılayacak teminatı bulunmayan varlıkları da kapsıyor. Bazı politikacılar, bu yasağın piyasaları manipüle edebileceğini çünkü çıplak açığa satışın söz konusu varlıkların satışlarını etkileyebileceğini iddia ediyor.