Euro'nun geleceği Avrupa'nın gündeminde

Euro krizi Avrupa'nın geleceğini nasıl etkileyecek?

Avrupa para birimi euro, hem yatırımcıların, hem sıradan halkın hem de siyasilerin canını sıktı son aylarda.

Avrupa Konseyi Başkanı Herman van Rompuy, ''bundan sonra atacakları adımların ekonomi ve para birliğinin kaderini tayin edeceği'' görüşünde.

Bazı gözlemciler, mali piyasalara güvence vermek için yeterli çaba gösterilmediğini savunurken, Avrupa Komisyonu'nun ekonomi ve para işlerinden sorumlu üyesi Olli Rehn, piyasalarda sarsıntılar yaşandığını anımsatarak, ''Ama bunun nedenleri konusunda spekülasyon yapmaktansa güveni sağlamak için önlemler almak daha iyi olacaktır'' diyor.

BBC Dünya Servisi'nin sorularını yanıtlayan AB yetkilisi, Avrupa'nın ekonomi politikasına ilişkin karar alma mekanizmasının irade ve mümkün olanları biraraya getirme sanatını harmanlamak olduğunu söyledi.

Avrupa liderleri, Yunanistan, İspanya ve Portekiz'in ciddi bir soruna dönüşen borç yüklerini ele almak üzere biraraya geldiler.

Liderlerin temel görevi de, euro bölgesinde istikrarsızlık yaratacak muhtemel bir paniği önlemek üzerine odaklandı.

AB'nin Yunanistan'ın borç krizinin euro bölgesindeki diğer ülkelerini etkilemesini önlemeyi amaçlayan 750 milyar euroyu bulan acil önlemler paketine karşı Avrupa'nın para birimi hala büyük baskı altında.

Asıl kaygı da krizin Avrupa projesinin kendisini etkilemesinde yoğunlaşıyor.

Rehn'in ekonomik büyümeyi güçlendirmek için alınması gerektiğini söylediği önlemler arasında emek piyasasında verimliliği teşvik etmek ve işsizliği azaltmak var.

AB yetkilisi, İspanya'da ekonomik reform ihtiyacının da çok açık olduğunu söyledi.

Rehn, ''aynı gemideyseniz aynı yönde ilerlemeniz gerekir'' görüşünde.

İspanya'da işsizliğin yüzde 20 civarında olduğunu kaydeden Rehn, ''Farklı sosyal modelleri taklit etme çabası içinde olmamalıyız. Bence Avrupa'nın sosyal modeli Avrupa'nın toplumsal ve ekonomik kalkınmasının temelini oluşturmalıdır'' dedi.

Rehn, Avrupa modelinin 21. yüzyılın zorluklarını karşılayacak şekilde modernize edilerek korunması gerektiğini kaydederek, ''Eğer Avrupa ekonomisini reformdan geçiremezsek, o zaman borç yükü nedeniyle refah toplumlarının maliyetini karşılayamayız'' görüşünü dile getirdi.