Euro’daki düşüş ABD’li turistleri güldürecek

Euronun dolar karşısında değer kaybetmesi ABD’li turistlerin bu yıl Avrupa’ya yapacağı ziyaretleri artırmasına neden olabilir.

Avrupa’nın en büyük iki otel zincirinin CEO’ları, kıtanın ortak para birimin değer kaybetmesinin otellerinin doluluk oranlarını artırabileceğini söyledi.

Euro bu ay, yüksek ülke borçları ve bütçe kesintilerine yönelik endişelerden dolayı dolar karşısında yüzde 7 oranında değer kaybetti.

Yöneticiler, 2009’da turizm harcamalarını büyük oranda azalttıktan sonra 2010’da seyahatler için kesenin ağzını açmaya başlayan ABD’li turistlere Avrupa seyahatlerini artırma konusunda avantaj sağlayabilir” dedi.

W ve Shareton gibi otelleri bünyesinde barındıran ABD’li otel zinciri ve Starwood Hotels & Resorts’un CEO’su Frits van Paasschen, “İşimizin büyük bir kısmını Avrupa’nın güneyinde gerçekleştiriyoruz. İspanya, Portekiz, İtalya ve Yunanistan gibi turizmin en büyük gelir kaynaklarından biri olduğu ülkelerde iş yapıyoruz” dedi.

Van Paasschen, “Euronun değer kaybetmesiyle birlikte, bu yazın Avrupa’ya gelecek ABD’li turist sayısında büyük bir artış olabileceğini düşünüyoruz” dedi.

Ritz-Carlton otel zincirinin sahibi Simon Cooper, farklı bir röpotajda, Paris ve Londra’daki otellerin de bu eğilimden faydalanabileceğini söyledi.

Starwood’un Avrupa’da 160’dan fazla oteli bulunuyor ve Marriott International bünyesinde olan Ritz-Carlton’ın ise dört tanesi İspanya’da olmak üzere Avrupa’da toplam 12 oteli bulunuyor.

2010 DAHA İYİ BİR YIL OLACAK

Avrupa’nın borç krizine yönelik endişeler daha büyük finansal krizlere davetiye çıkarabilir endişesi, ABD’deki borsaları Nisan ayında çıktıkları yüksek seviyelerden aşağı çekerken, her iki yönetici bunun uzun vadeli bir sorun olmayacağını dile getirdi.

Van Paasschen, Avrupa’daki kriz aynı zamanda birçok bağımsız otelin Starwood markası altında birleştirilmesi adına da önemli fırsatlar doğurabileceğini bu şekilde şirketin kârını artırabileceğini belirtti.

Her iki yönetici de otellerinin bu yaz 2009’a kıyasla daha iyi performans sergilemesini beklediklerini ifade etti. Van Paasschen hatta bu yılki performansın 2007 seviyelerini bile geride bırakmasını beklediğini söyledi.

Araştırma ve denetim şirketi Deloitte’un bu hafta açıklanan bir araştırması, tüketicilerin geçen yıllara kıyasla 2010’da daha fazla seyahat etmek istediklerini ortaya çıkardı.

Şirketin 27 Nisan ile 5 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirdiği ankete katılan yaklaşık 1000 ABD’linin yüzde 20’si bu yılki yaz tatillerini denizaşırı ülkelerde geçirmek istediklerini dile getirdi.

Deloitte danışmanlarından Adam Weissenberg, “eurodaki düşüş daha fazla ABD’linin denizaşırı ülkelere seyahat etmesini sağlayabilir” dedi.