'Acil yardım fonu sadece zaman kazandırır'

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başekonomisti Juergen Stark, euro bölgesi ülkeleri ile IMF koordinasyonunda hazırlanan 750 milyar euroluk acil yardım fonunun, sadece AB’ye zaman kazandırdığını ve asıl borç sorununu ortadan kaldırmadığını dile getirdi.

Pazar günü Alman Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung gazetesine konuşan ECB Başekonomisti Stark, piyasaları vuran borç krizinin euro bölgesinin 16 üyesinin ekonomileri için gerekli reformları yapıp, bütçe açıklarını azaltmaları durumunda yatışacağını ifade etti.

Stark, oluşturulan dev kurtarma fonu için, “Bu paket bize zaman kazandırmaktan başka bir işe yaramaz. Euro tehlikede değil, sadece kritik bir durumda” dedi.

MERKEL DE KABUL ETTİ

Merkel ise Pazar günü, acil kurtarma paketinin eurodaki düşüşü durdurmak adına atılmış doğru bir adım olduğunu söylese de bu paketin borç sorununu kökten çözmediğini kabul etti.

Berlin’deki Almanya İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun düzenlediği bir toplantıda konuşan Merkel, “bu paketle euro bölgesi ülkeleri arasındaki bütçe açığı ve rekabetçilik sorunlarını çözmek adına zaman kazanmaktan başka bir şey yapmadık” dedi.

Merkel geçen hafta içinde yaptığı açıklamalarda, euro bölgesi ülkelerinin bütçe açıklarını azaltmaları gerektiğini sürekli olarak dile getirdi ve euronun uzun vadeli istikrarı için, mali politikalarda daha büyük bir işbirliği içine gidilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Cumartesi günü Alman Sueddeutsche Zeitung gazetesine demeç veren Merkel, “Asıl sorun, euro bölgesindeki yüksek bütçe açıkları” dedi.

“HERŞEY EURO İÇİN”

Alman seçmenlerin şiddetle karşı çıktığı kurtarma fonunu savunan Merkel, “bu sadece euronun istikrarı için değil aynı zamanda bütün bir Avrupa fikrini savunmak için de gerekli bir adımdı” dedi.

Merkel aynı zamanda, “euro başarısız olması durumunda, olumsuz gelişmelerin peşi sıra geleceğini biliyoruz” dedi.

Yunanistan’daki borç krizinin kıta geneline yayılacağından endişe edilmesi, euronun dolar karşısında son dört yılın en düşük seviyesine düşmesine neden oldu. Asya'daki işlemlerde 1.2234 seviyesine kadar düşen euro/dolar paritesi daha sonra hafif toparlanarak 1.2290 seviyelerine kadar toparlandı.

Deutsche Bank AG’nin CEO’su Josef Ackermann da kurtarma paketine ve Yunanistan’a yönelik endişelerini dile getirdi.

Ackermann, “Yunanistan’ın borcunu düzenli bir şekilde ödemesi çok zor” dedi.

Atina’da ise, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, CNN’de yayımlanan bir röportajında, bu yönde bir girişimde bulunup bulunmayacağına ilişkin soruyu “Bu olasılığı göz ardı edemem” sözleriyle yanıtladı.