Borç krizindeki İspanya memur maaşlarını kesiyor

İspanya'da Başbakan Jose Luis Rodriguez Zapatero, bütçe açığını kapatabilmek için memur maaşlarını yüzde 5 düşürecek, yatırımları durduracak. Sendikalar öfkeli.

Bütçe krizi yaşayan İspanya, devlet memurlarının maaşlarını kesme ve yatırımları durdurmaya yöneldi.

Başbakan Jose Luis Rodriguez Zapatero 'ek kemer sıkma önlemleri paketi'ni parlamentoda açıklarken, bütçe açığını kapatmak için "eşi görülmemiş, istisnai bir gayret göstermek gerektiğini" söyledi.

Başbakan, "Bunu şimdi, ekonomimiz toparlanmaya başlarken yapmamız gerekli." diye konuştu.

Ocak ayında da bir dizi önlem açıklamış olan İspanya'da ekonomi iki yıldır ilk kez, 2010'un ilk çeyreğinde binde 1 büyüme kaydetti.

Avrupa'nın en ağır borç yükü altındaki ülkelerinden biri olan İspanya'da hükümetin bütçedeki büyük deliği kapatmak için aldığı yeni kemer sıkma önlemleri, özellikle sendikaların tepkisini çekiyor.
Eylem uyarısı

Ülkenin en büyük sendikalarından CCOO lideri Ignacio Fernandez Toxo, ek kesinti önlemlerini kesin şekilde reddettiklerini söyledi. Toxo, her türlü eylem olasılığını değerlendireceklerini söyledi.

En büyük ikinci sendika UGT'nin lideri Candido Mendez de katı kemer sıkma önlemlerinin 'başbakanın yaklaşımında bir değişime işaret ettiğini, bunun sendikalarla ilişkilerinde de bir değişim yaratacağını söyledi.

Muhalefetteki Halk Partisi'nin lideri Mariano Rajoy da hükümeti mali sistemin Avrupa Birliği'nce eyleme zorlanacak noktaya gelene kadar bozulmasına müsade etmekle suçladı. Rajoy ülkenin Brüksel'e tabi duruma geldiğini öne sürdü.

Sendikalar daha önce de Sosyalist hükümetin emeklilik yaşını 65'ten 67'ye yükseltmesinin önünü kesmişlerdi.

Paket memur maaşlarının 2010 için yüzde 5 oranında kesilmesini, 2011'de de dondurulmasını öngörüyor.

Ayrıca yatırımlar da askıya alınıyor.

Ekonomisi Yunanistan'ın beş katı büyüklüğündeki İspanya, son yıllarda tatil yörelerinde emlak sektöründe oluşan büyük şişme ardından konut sektöründeki küresel mali krizden de en olumsuz etkilenen ülkelerden biri oldu.

Son aylarda kredi notu hızla düşürülen ülkenin Yunanistan gibi borçlarını ödeyememe riskiyle karşılaşması büyük endişe yaratan bir olasılık.

Madrid yönetiminin açıkladığı paket öncesinde Avrupa ülkeleri, durumu zayıf bulunan euro ülkelerine destek için 1 trilyon dolarlık bir fon oluşturmuştu. Portekiz ve İspanya, Yunanistan'dan sonra euro'nun 'en zayıf halkaları' olarak görülüyor.

ABD Başkanı Barack Obama ise geçtiğimiz günlerde Zapatero'dan ekonomik reform adımlarında 'kararlı" olmasını istemişti.

Zapatero'nun yeni paketi açıklaması ardından İspanya'ya borç vermenin sigorta bedeli olarak görülen borç takas rakamları düştü.
Açık öngörülenin dört katı

Gayri safi milli hasılasının yüzde 11'i oranında bütçe açığı bulunan İspanya, Yunanistan'ın ardından ekonomisi krize girebilecek ülkeler arasında gösteriliyor.

Avrupa Birliği kuralları, üye ülkelerin bütçe açığının GSMH'nin yüzde 3'ünü geçmemesini gerektiriyor.

60 milyar dolarlık kesinti öngören bir kemer sıkma paketinin Ocak ayında parlamentodan geçmiş olmasına rağmen, hükümet şimdiye kadar çok az esinti yapabilmiş durumda.

İspanya, hafta başında, kamu borçlanması düzeyini 2011 sonuna kadar yüzde 4,7 oranında azaltmayı planladığını açıklamıştı.

Madrid'deki BBC muhabiri Sarah Rainsford, İspanya'nın Ocak ayında onayladığı kemer sıkma paketini uygulamaya koyması için Avrupa Komisyonu'nun baskısı altında olduğunu söylüyor.

Avrupa Birliği, İspanya, Portekiz ve Yunanistan gibi ülkelerin daha sert kemer sıkma önlemleri almalarını istiyor.

AB ve Uluslararası Para Fonu, Pazar günü, ekonomisi zor durumda olan AB üyesi ülkeleri kurtarmak için yaklaşık 1 trilyon dolarlık bir kurtarma mekanizmasına onay vermişti.

İspanya'nın, Ocak ayındaki planlarda öngörüldüğü üzere kamu sektöründe işe alımları durdurması da bekleniyor.