Estonya'nın euro'ya katılmasına yeşil ışık

Avrupa Komisyonu, Estonya'nın ortak para birimine 2011'de katılımını onayladı, ama son sözü temmuz ayında euro bölgesi ülkeleri verecek.

Avrupa Komisyonu, Baltık ülkesi Estonya'nın ortak para birimi euro'ya 2011 yılında katılımına yeşil ışık yaktı.

AB'nin ekonomi ve para politikalarından sorumlu komisyon üyesi Olli Rehn, Estonya'yı ''ihtiyatlı bir ekonomi politikasına uzun süredir bağlı kaldığını'' söyleyerek övdü.

Ama nihai karar temmuz ayında eoru'yu kullanan diğer ülkelerin zirve toplantısında verilecek.

Kimi üyeler Yunanistan'daki borç krizinin ardından euro klubüne yeni üyelerin eklenmesine sıcak bakmıyor.

Estonya hükümeti ise euro'ya geçiş kurallarının sıkılaştırılmasından endişe duyuyor.
Oyunun kuralları

Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik Ilves ''Oyunun ortasında kurallar değiştirilmez'' diyerek bu konudaki görüşünü ortaya koydu.

Muhabirler, şayet temmuz ayında bir pürüz çıkarsa, Estonya'nın euro'ya üye olmak amacıyla son yıllarda sarfettiği çabaların boşa çıkmasından büyük hayal kırıklığı duyacağını bildiriyor.

Sıkı kemer sıkma politikaları uygulayan Estonya şu an Avrupa Birliği'nde bütçe açığı en düşük olan ülke.

Hatta gözlemcilere göre euro'ya katılım kurallarının hepsine uyan tek ülke şu an Estonya olarak görünüyor.

Fakat Yunanistan'daki krizin etkisiyle inişli çıkışlı bir seyir izleyen euro'nun istikrarından endişe duyan çevreler, ortak para birimine alınacak yeni üyelere daha sıkı kriterler uygulanmasını istiyor.

Bu durumda Estonya'nın 2011'de euro bölgesine giriş hayalleri suya düşebilir.

1 milyon 3 yüz bin nüfusu olan Estonya 1991 yılında Sovyetler Birliği'nden ayrıldıktan sonra komünist sistemden hızla serbest pazar ekonomisine geçiş yaptı.
Dış yatırım

2004 yılında Avrupa Birliği'ne resmen üye olması ardından Estonya'nın ekonomik büyümesi de ivme kazandı.

Ama Estonya 2007 yılında euro'ya katılmak için yaptığı ilk başvuruda kriterleri tamamen yerine getiremediği için geri çevrilmişti.

Şu an ise, Estonya'ya daha sıkı kriterlerin uygulanmasını isteyen euro bölgesi üyeleri olduğu kadar, euro'nun çok parlak bir dönemden geçmediğini söyleyen ve Estonya'nın ulusal parasından vazgeçmemesini salık veren çevreler de var.

Bu ikinci öneriye Estonya'nın merkez sağ Başbakanı Andrus Ansip'in verdiği yanıt, euro'ya katılmanın ülkenin çıkarına olacağı, çünkü devalüasyon riskini ortadan kaldırıp daha çok dış yatırım çekeceği şeklinde.