İslam Avrupa'ya Nasıl Model Olacak?

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Görmez, İslam ve Anadolu medeniyetinde çok engin bir birlikte yaşama tecrübesi olduğunu belirterek, bunun Avrupa'da değişik kültürlerin birlikte yaşamasına model olması gerektiğini söyledi.

Milli Gazetenin haberine göre geçtiğimiz günlerde Almanya'nın başkenti Berlin'de 'İslam Medeniyetinde Birlikte Yaşama Tecrübesi' adlı konferansta Görmez, "Peygamberimiz Medine'de Mescid-i Nebevi'nin içinde Necranlı Hıristiyanlara çadır kurdurup, onların ibadetlerini kendi mescidinde serbestçe yapmalarına müsaade etmiştir.

Onlarla günlerce dini meselelerde müzakere etmiş olmasına rağmen, sahabeler bu olayı kesinlikle yadırgamamışlardır" diye konuştu. Görmez, Fatih Sultan Mehmet'in kendi döneminde azınlıklarla yaptığı sözleşmelerin, günümüzdeki insan hakları sözleşmelerinin birçoğundan daha ileri düzeyde olduğunu da vurguladı. Prof. Görmez tebliğinin devamında, "Bu örnekler, İslâm tarihinde birlikte yaşama örneklerinden sadece birkaçıdır. Bu itibarla, günümüz dünyasında meydana gelen savaşlardan ve kötülüklerden dinler ve uygarlıklar sorumlu değildir" şeklinde konuştu. Türkiye'nin Berlin Başkonsolosu Mustafa Pulat da, Almanya'da hep birlikte uyum içinde yaşamayı başardıklarını ve bu tecrübenin de kültürel kökenlerimizde var olan bir özellikten kaynaklandığını dile getirdi.