Almanya’da,yakalandığı kemik kanseri sebebiyle kesilmesi

5 HAFTA SONRA YÜRÜYEBİLECEK
Tümör yüzünden ayağının kesilmesi gerektiği belirtilen Aylin’i ameliyat ederek kurtaran Prof. Dr. Harzem Özger, “Aylin, ayağa kalktı, koltuk değnekleri ile yürüyebiliyor. 5 hafta sonra alçı çıkarılacak, fizik tedavisi başlayacak ve o zaman koltuk değneklerini atacak” diye konuştu.

Almanya’da,yakalandığı kemik kanseri sebebiyle kesilmesi gerektiği söylenen 13 yaşındaki Aylin Gülez’in bacağının diziyle ayak bileği arasına protez takıldı. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harzem Özger, Aylin Gülez’e, Almanya’da bacağı koruyarak tümörü çıkarma imkanının olmadığının söylendiğini belirterek, sözlerine şöyle devam etti: “Oradaki merkezler dünyaca kabul edilmiş insanların da görüşünü alıyorlar, ancak bacağı feda ederek tümörden kurtulabileceğini ifade ediyorlar. Ailesi ‘bacağı kurtarabilecek tedaviyi yaptırabilir miyiz’ arayışı içine girerek bir şekilde bana ulaşıyor. Almanya ile görüşüp bilgileri aldıktan sonra bunu çıkarabileceğimizi söyledim. Onlar da inandı ve güvendi. Temiz sınırlarla diz üstü ile ayak bileği arasındaki 25 santimetrelik bölüm alınarak yerine protez takıldı. Ameliyatta ayak ve ayak bileği ile birlikte 15 santimetrelik bölüm korundu. Ayak bileği üstündeki bacak kemiği, diz eklemi adale sistemiyle birlikte üzerini örten dokular dahil hepsi çıkarıldı. Hiçbir problem olmadan son derece sağlıklı olarak bacağını yeniden kullanılabilir hale getirdik. Bacak bütünüyle geçici olarak alçıya alındı. 5 hafta sonra ayağa kalkıp yürümeye başlayacak.”

DOĞRU ADRES BULUNMALI
Özger, sözlerine şöyle devam etti: “Geride hiçbir tümör hücresi bırakmayacak şekilde uzvu koruyarak çıkartabiliyorsanız, tercih budur. Eğer bunu yapamıyorsanız, geride tümör kalacaksa o zaman çareniz yok bunu keserseniz. İşte burada farkı belirleyen o işi yapan cerrah. ‘Tamam kesilecek’ denilen vaka, aslında bir kişi için kesilecek vaka iken, başkası için kurtarılacak vaka olabilir. Hastaların şanslarını doğru adreslerde sonuna kadar denemelerinde fayda var.”