Rus ekonomi modeli çöktü !

Rusya, ABD kaynaklı ekonomik krizden en fazla nasibini alan ülkelerden biri oldu.

ABD’de patlak veren mali krizin etkisiyle küresel çalkantılar devam ederken,. 1998 krizinden sonra Rusya’da iktidara gelen Başbakan Vladimir Putin’i şimdi yeni, kendi devlet başkanlığı döneminde yaratılmış büyük problemler bekliyor. İşte son kritik gelişmeler.

Dünyadan farklı olarak Rusya’yı pençesine alan şimdiki mali kriz geçtiğimiz pazartesi ABD’den gelen haberlerden çok önce, Kafkas savaşıyla patlak verdi. Rusya’nın Kuzey Kafkaslar bölgesinde ciddi bir maceraya girdiğini gören yabancı sermaye çekilmeye başladı. Rusya piyasası ilk darbeyi buradan aldı. 11 Ağustos tarihinden sonra bir hafta içerisinde Rusya borsası yüzde 18 değer kaybederken, 20 milyar dolar sıcak paranın da kaçtığı söyleniyor.

İkinci darbe

Rusya mali sistemine ikinci darbe yine Kafkaslar’daki gelişmelere ilgili oldu. 26 Ağustos tarihinde Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Gürcistan’dan tek taraflı ayrıldıklarını ilan eden Güney Osetya ile Abhazya bağımsızlıklarının Rusya tarafından tanındığını açıkladı. Rusya borsasında tekrar büyük düşüş kaydedilerek, önceki kayıplarla birlikte RTS endeksi bir ay içinde yüzde 45 düşüş tespit etti.

’Oligarklar’ rahatsız

Bu noktadan sonra, Rusya ile batılı liderler arasında "Yeni soğuk savaş" ifadeleri duyulunca yabancı sermaye bir yana Rus para babası oligarklar da piyadan çekilmeye başladı. ABD’ kaynaklı kriz haberleri Moskova’ya ulaştığında Rus borsası zaten yüzde 50, MICEX ise yüzde 40 seviyelerinde erimişti. Medvedev, "Rusya’ya karşı ekonomik yaptırım uygulamayı düşünenler varsa büyük hata yaplar. Rusya muz cumhuriyeti değildir" uyarısı yaptı.

Gazprom eridi

Geçtiğimiz salı sabahı, Rus Merkez Bankası tarafından sistem oluşturan kilit bankalara 18 milyar dolar pompalandı ve Rusya’nın Menkul Kıymetler Borsası RTS yükseliş beklentisiyle kapılarını açtı. Ancak saedce 20 dakika etkili olan bu hamlenin ardından, Rusya borsaları tarihinin en büyük düşüşünü gördü. Borsa kapandığında bir ay önce 360 milyar dolar değere ulaşan Rusya ekonomisinin amiral gemisi Gazprom şirketi 210 milyar dolar değer kaybederek sermayesi 150 milyar dolara düştü.