İsviçre Sağı Minareye Karşı

* Camilere minare inşasına karşı referandum düzenlemek için gerekli imza sayısına ulaşıldı

* İsviçre’de, dini bir simge olduğu gerekçesiyle camilere minare yapılmasının yasaklanmasını isteyen aşırı sağcıların, konuyu referanduma götürebilmek için gerekli sayıda imza topladıkları açıklandı. Camilere dini simge olmasının istenmemesi ise referandumun en tuhaf gerekçesi. Bu durum kiliselerdeki haçların da aynı gerekçeyle kaldırılmasının talep edilebileceği yorumlarına neden oluyor.

Geçen yılın mayıs ayında, minare inşasına karşı bir kampanya başlatan Girişim Komitesi Eşbaşkanı ve aşırı sağcı İsviçre Halk Partisi üyesi Ulrich Schlüer, şu ana kadar 103 bin kişiden imza toplamayı başardıklarını söyledi.

Bu rakamın, anayasada bir değişiklik önerisinin halkoylamasına sunulması için gerekli olan 100 bin sayısını aştığına dikkat çeken Schlüer, böylece konunun referanduma götürülebileceğini ve halkın çoğunluğunun destek vermesi durumunda İsviçre Anayasası’na minare inşaatının yasaklanmasını öngören bir madde ekleneceğini belirtti.

Bununla birlikte referandum tarihinin belirlenmesinin aylar alabileceği vurgulandı.

Minarenin ibadet için gerekli olmadığını, şeriatı simgelediğini ve bu yüzden İsviçre hukuk sistemiyle bağdaşmadığını savunan komite üyeleri, amaçlarının, Avrupa’da ve İsviçre’de siyasal İslamın yayılmasını engellemek olduğunu söylüyor. Komite üyeleri, “Avrupa’da minarelerin olmasının, İslamın burayı ele geçirdiği anlamına geldiğini” savunuyor.

* Yüzde 43’lük destek

Yasağa karşı çıkanlar ise söz konusu anayasa değişikliği önerisinin dini özgürlükleri hedef aldığını ileri sürüyor.

Geçen yılın mayıs ayında İsviçre’de yapılan bir araştırma, halkın yüzde 43’ünün minare yasağını desteklediğini ortaya koymuştu.

* ‘Kara koyun’ referandumu

İsviçre’de geçen hafta da İsviçre Halk Partisi’nin girişimiyle, ülkedeki göçmenlerin İsviçre vatandaşlığına geçişini zorlaştırmak amacıyla bir referandum yapılmıştı.

Kışkırtıcı bir afişle göçmenleri “kara koyun” olarak gösteren Halk Partisi’nin yasa değişikliği önerisi, halkın yüzde 64’ünün “hayır” oyuyla reddedilmişti.

9 Haziran 2008