Haritanın sağına bakan İsveçliler

Aralarında İsveç eski başbakanlarından Carl Bildt'in de bulunduğu İsveç yatırım fonu East Capital, Rusya ve Balkanlar'daki çalışmaları sırasında önemini kavradıkları Türk firmaları nedeniyle yeni bir Türkiye çıkarması yapmaya hazırlanıyorlar. 23 Mart'ta 250 kişilik bir heyetle Türkiye'ye gelip iki günlük bir seminerle Türkiye ilişkilerine yeni bir ivme kazandırmaya çalışacaklar. Kuruluşun 2006 yılında Türk firmalarına kullandıracakları fonun toplamının 425 milyon dolar olduğu belirtiliyor.

Geçenlerde yazdığım İsveç radyosunun Türkçe yayınına 18 yıl sonra son vermesi konusunda birçok tepki aldım. Tepki gösterenler arasında, İsveç'in bu tutumunu ve Kürtçe yayınını sürdürmesini "İsveçliler'in tüccar yapısına" bağlayanların, "Kuzey Irak'a silah satma isteğiyle" bağdaştıranların sayısı hiç de az değildi.

Ben de eski bir İsveç radyosu Türkçe bölümü çalışanı olarak bu kapanma olayına çok üzülmüştüm.

Şimdi Osman İkiz'in haberine bakıyorum, İsveçli yatırım şirketi East Capital, haritanın sağına bakarken, Türkiye'yi çok önemsiyor. Rusya ve Balkanlar'daki deneyimleri sırasında karşılarına hep yaratıcı ve dinamik Türk firmalarının çıkması nedeniyle doğrudan Türkiye'deki çalışmalarını artırmayı istediklerini açıklıkla ortaya koyuyorlar. Balkan fonunun yüzde 40'ına varan Türk şirketleriyle karşılaşmaları onların bu kararında etkili olmuş. Ayrıca, işbirlikleri içersinde ortak çalışma yaptıkları Efes Invest'in bu yıl en iyi gelişmeyi sağlayan şirket seçilmesi de ilgiyi artıran bir başka etken olmuş.

Bunun ilk sonucu olarak East Capital Fonu yönetiminin, 250 kişilik bir heyetle 23 Mart Perşembe günü Türkiye'ye gelip, iki gün sürecek bir seminer yapma kararları olmuş. 24-25 Mart günlerinde yapılacak bu seminerlerde Türkiye'nin tarihsel, siyasal ve ekonomik gelişimi ele alınacak. İsveç eski Başbakanı Carl Bildt, seminerin açılışında Türkiye-AB ilişkilerini ve müzakere sürecini irdeleyecek.

Fonun Yönetim Kurulu Başkanı Peter Elam Hakansson, Anadolu topraklarının dünya ticaretinin başladığı yer olduğunu, Türkiye ekonomisinin de bugün en dinamik ekonomilerden birisi olmasının ilgilerini artırdığını belirtiyor. Düşen enflasyon ve faizler, istikrar kazanan siyasal ortamın, hızlı büyümenin olumlu bir gelişmeye neden olacağına inandıklarını söylüyor. Türkiye'nin modern bir ülke olarak şirket yönetimlerinde Avrupa ülkelerini geride bırakacak ölçüde kadınların yer almasının önemini de vurguluyor. Şirketin broşüründe de ticaretin bundan 8 bin yıl önce Çatalhöyük'te açan bir çiçek olduğu, Napolyon'un dünyayı tek devlet haline getirme arzusunda dünya başkentini Anadolu'da kurmak istediği bilgisine de yer veriliyor.

East Capital Genel Müdürü Karina Hirn ise Türkiye'ye yatırım kararlarını nasıl aldıklarını anlatırken, Rusya ve Balkanlar'da Türk şirketlerinin bir yatırım şirketi olarak ilgilerini çektiğini söylüyor. 250 bin yatırımcının fonlarını yönettiklerini Türkiye'de bankacılık, inşaat, otomotiv sektörlerinin kendileri için cazip olduğunu belirtiyor.

Hirn, sıcak paranın her ülkenin ekonomisine zarar verebileceğini, kendi fonlarının Türkiye'ye uzun vadeli bir çalışma alanı olarak girdiklerini belirtiyor. Bu yılki Türkiye yatırımlarının 425 milyon dolarlık bir fon kullanımı olacağını, bunun gelecek yıllarda artabileceğini açıklıyor.

East Capital'in hafta içersinde yapacağı toplantı ve çalışmaları gösteriyor ki, kuruluş Türkiye'yi gelişen pazarlar içersinde önem verilmesi gereken bir ülke olarak seçmiş. Bu seçimi yaparken de tarihsel gelişmelerden ve yarın beklentilerine kadar geniş bir yelpazede Türkiye araştırması yapıp, önemli birçok Türk kurumuyla da işbirliğine girmişler.

AROLAT'tan / Osman S.Arolat