Bu Soruları Bilmeden Alman Vatandaşı Olunmayacak

Almanya’da 1 Eylül’den itibaren, Alman vatandaşı olmak isteyen yabancılar için ülke genelinde vatandaşlık sınavları yapılmaya başlanacak.

Almanya İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, sınavlarda “Demokraside politika”, “Tarih ve sorumluluk” ile “İnsan ve toplum” başlıkları altında 3 ayrı dalda temel bilgi seviyesinin ölçüleceği bildirildi. Eğitim Alanında Kalite Geliştirme Enstitüsü (IQB) tarafından bu amaçla Berlin’deki Humboldt Üniversitesi’nde 310 soru hazırlandığı, sınava katılan yabancılara bunlardan 33’ünün sorulacağı belirtildi. Soruların her birinin dört şıkkı olacak.

Bu sorular arasından en az 17 soruyu doğru cevaplayanların sınavı kazanmış olacakları, 25 Euro ödenerek girilecek sınavı kazanmanın vatandaşlık için şart olduğu kaydedildi. Sorulacak soruların içeriği ise yavaş yavaş netleşmeye başladı.

Alman Welt gazetesine göre, testte yer alacak sorulardan bazıları şöyle: “Muhalefet nedir?”, “Almanya Federal Cumhuriyeti ne zaman kuruldu?”, “1848’de Frankfurt’ta Paul Kilisesi’nde hangi toplantı gerçekleşti?”, “Johann Wolfgang von Göthe ve Friedrich Schiller Almanya’nın en önemli şairleri olarak bilinir. Aşağıdakilerden hangisi bu iki şairin eserlerindendir?”, “Almanya’da kaç eyalet var?”, “Reformasyon size ne ifade ediyor?”.

Daha önce testte yer alacağı söylenilen “Namus cinayeti hakkında ne düşünüyorsunuz?” gibi soruların ise bulunmadığı belirtiliyor.

Soruların netleşmesinin ardından, Almanya’da halk eğitim evlerinde vatandaşlık kursları verilecek ve insanlar teste bu kurslarda hazırlanabilecek.

Almanya’da Radio Multikulti’nin internet sitesinde çıkan bir haberde ise, Almanya Türk Toplumu (TGD) Başkanı Kenan Kolat’ın, testi skandal olarak değerlendirdiği bildirildi. Kolat: “Biz başından beri bu sorulara karşı çıktık. Çünkü Alman vatandaşı olmak için sorulan bu sorular Almanlara da sorulmalı ve bilemeyenlerin vatandaşlıkları elinden alınmalı, gibi bir mantık ortaya çıkar, ki bu çok saçma bir şey. Bürokratik zihniyetle politikacıların popülizm uğruna yaptıkları işlerdir bunlar. Çünkü böylesi sorularla ne namus cinayeti önlenir, ne de insanlar batılı anlamda demokrat olurlar.” yorumunda bulundu.

Almanya’da daha önce de göç yasasında yapılan değişikliklerle, aile birleşimi ile ülkeye gelecek kişilere dil bilme zorunluluğu getirilmişti ve insanların eşlerini Almanya’ya getirilmesi zorlaştırlımıştı.

11 Haziran 2008, Çarşamba

Ntvmsnbc

Bu Soruları Bilmeden Alman Vatandaşı Olunmayacak yorumları

  • Image Description
    Süleyman
    11.06.2008

  • Image Description
    talib
    13.06.2008

  • Image Description
    yildizhan
    23.07.2008

  • Image Description
    ihyam
    24.07.2008