AB, askeri kapasitesini artırıyo

AB, askeri kapasitesini artırıyor

ABD'nin silah kullanımını içeren doktrinlerine karşı uluslararası sorunlara ''yumuşak güç'' olarak bilinen politikalarıyla müdahil olan AB, askeri açıdan da iddialı hale gelmek için önemli kararlar almaya hazırlanıyor.

AB zirvesine sunulan ''(Askeri) Kapasitenin Güçlendirilmesi Deklarasyonu''nda, mevcut ve gelecekteki tehditlere cevap verebilmesi için ''gelecek yıllarda AB'nin büyük bir operasyonda, 60 gün içinde 60 bin askeri konuşlandırma kapasitesine ulaşması gerektiği'' vurgulanıyor.

''AB artık tanınan ve aranan oyuncu''

Mevcut askeri kapasitenin güçlendirilmesini ''en önemli'' hedef olarak belirleyen belgede, uluslararası arenada AB'nin artık ''tanınan ve aranan oyuncu'' haline geldiği ifade ediliyor.

AB liderlerinin onayına sunulan belgede, küresel ekonomik krizin etkili olduğu bir dönemde AB'nin askeri kapasitesini sadece ortak, sürdürülebilir ve paylaşılan çabalarla güçlendirebileceğine dikkati çekiliyor.

Belgede, ''Operasyonlar ve misyonlar için AB prosedürlerine göre ve uygun şekilde üye ülkelerin ve kendisinin kapasitesini kullanır ve eğer askeri operasyonları için uygunsa NATO kapasitesinden faydalanır'' deniliyor.

Türkiye'nin sunduğu özel fırsat

Öte yandan zirveye sunulan belgenin AB'nin değişen dünyadaki konumu bölümünde, Güney Kafkaslar ve Moldova'daki çatışmalarla Arap-İsrail sorununun çözümü için çabaların sürdürülmesi gereğine işaret edilerek, ''ABD ile işbirliğinin kilit önemi'' vurgulanıyor.

AB'nin yakın coğrafyasındaki sorunların çözümünde ''bölgesel oyuncuların bir araya getirilmesi gerektiği'' anlatılan belgede, ''Türkiye, Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan ve Katar bölgede artan oranda önemli rol oynuyor. Medeniyetler İttifakı yoluyla yapılan da dahil olmak üzere Türkiye ile birlikte çalışmak özel bir fırsat sunuyor'' deniliyor.