SAĞLIK

Amerika'nın sağlık sisteminin anlaşılması, Amerikalılar için bile zordur. Yeni çıkan ve çıkacak olan yasalar konuyu daha da karmaşıklaştırmaktadır. Amerikan sistemi dünyanın en iyilerinden - ve en pahalılarından- biridir. ABD'de beklenmedik sağlık kazaları seyrek görülür; örneğin musluk suyu ülkenin her yerinde içilebilir niteliktedir. 911 ve 0 (sıfır) telefon sistemlerine de yaygın olarak erişilebilir. Kaliteli sağlık hizmetleri ülkenin her yerinde çeşitli kaynaklardan alınabillir. Bütün mesele uygun prosedürü ve hangi hizmet için nereye gidilmesi gerektiğini bilmektir. Bu bilgi yabancı bir öğrenciye önemli zaman ve para tasarrufu sağlar.

Kampüs içi ve dışı sağlık hizmetleri

ABD, diğer ülkelerden farklı olarak sosyal sağlık hizmeti sunmaz. Yerel sağlık sistemini ihtiyaç duymadan önce öğrenmek önemlidir. Kampüsteki ilk haftanızda, (aşı ve bağışıklık kayıtlarıyla reçeteleri içeren) sağlık kayıtlarınızı okulun sağlık merkezine veya revire götürün. Kampüslerin çoğunda bir tür tıbbi hizmet sunulur; bu hizmetler basit ilk yardım ve küçük rahatsızlık tedavilerinden, laboratuar testleri, röntgen ve uzman doktor tedavisi sunulan sağlık merkezlerine kadar değişebilir. Kampüslerdeki hizmetler genellikle çok pahalı değildir.

Eğer kampüs dışında bir doktora gitmeyi tercih ederseniz çok sayıda seçeneğiniz vardır (ama genellikle daha yüksek ücret ödemek kaydıyla). Özel doktorlar çalışma saatlerinde (9-5 arası), durumu acil olmayan hastalara randevu ile hizmet verirler. Küçük acil klinikleri randevu talep etmezler ve genellikle hafta sonu ve tatillerde açık olurlar.

Ciddi acil durumlarda, en yakın hastanenin acil servisine -gerekliyse ambulansla- gidin. Hastanelerin acil servisleri hayati sağlık sorunlarının tedavisine uygun olarak tasarlanmıştır ve sağlık hizmetinin en pahalı olduğu bölümdür. Bir sağlık kurumuna gitmeniz gerekiyor ancak İngilizcenize güvenmiyorsanız, bir arkadaşınızdan sizinle gelmesini isteyin. Doğru iletişim çok önemlidir.

Tıbbi müdahale

Kendinizi hasta hissediyorsanız yardım almak için telaşlanmayın. Kontrol edilemeyen kanama, kırık-çıkık gibi ciddi bir tehlike yoksa, tedavi için hastanelerin acil servislerine gitmeyin. Çünkü acil servisler çok pahalıdır ve hayatınızı tehdit eden bir durum yoksa, tedavi için uzun süre beklemek durumunda kalabilirsiniz.

Sağlık hizmetine ihtiyaç duyduğunuzda öncelikle kampüsteki sağlık hizmetleri servisine gidin. Çünkü kolej ve üniversiteler, küçük kliniklerden gelişmiş hastanelere kadar pek çok sağlık hizmeti sunmaktadır.

ABD'deki pek çok klinik; doktorlar, hemşireler (değerlendirme, teşhis ve tedavide bilgili), ebeler (hamilelik ve doğum konusunda uzman) ve farklı konularda deneyimli sağlık personelinden oluşur.

Sağlık hizmetine ilk ihtiyaç duyduğunuzda, doktoru hemen göremezseniz panik yapmayın. Size yardımcı olan kişilerin, gerekli müdahaleyi yapabilecek deneyimi ve bilgileri var demektir.

Belirtilerinize bağlı olarak; anında, aynı gün içinde bir süre sonra veya ertesi gün tedavi edilebilirsiniz. Hangi doktor ve/veya sağlık elemanı tarafından tedavi edilmek istediğinizi belirtebilirsiniz.

Sağlık hizmetleri için bir klinik seçmeye ve A.B.D.'de kaldığınız sürece onu kullanmaya dikkat edin. Böylece gördüğünüz insanların hepsi sizi ve sağlık geçmişinizi biliyor olacaklar ve bu sayede en uygun biçimde davranabileceklerdir. Tedaviniz esnasında, doktor veya hemşirenin soracağı sorular size anlamsız gelse bile hepsini yanıtlamaya çalışın.

Tıbbi durumunuzu veya tedavinizi anlamakta zorluk çekerseniz, açıklama isteyin. Görevlilerden daha yavaş konuşmalarını, tekrar etmelerini veya bir şeyi yazmalarını isteyebilirsiniz. Bir tercümana ihtiyaç duyacağınızı düşünüyorsanız, randevu alırken size yardımcı olacak birinin olup olmadığını sorun veya bir arkadaşınızı getirin.

Yabancı öğrenciler, genelde, psikolojik sorunları için profesyonellere danışmakta tereddüt ederler. Türkiye'de daha önce hiç psikoloğa veya psikiyatriste ihtiyaç duymamış olabilirsiniz ve sadece ciddi psikolojik sorunları olan, diğer bir deyimle "delirmiş" insanların profesyoneller tarafından tedavi edildiğini düşünebilirsiniz. Bu düşünce Amerika'da yaygın değildir; duygusal sorunları olan öğrenci ya da bireyler, profesyonel yardıma ihtiyaç duyarlar ve bu gayet tabi karşılanır. Evinden uzakta, aile ve yakın arkadaşlarının desteğinden uzakta olan yabancı bir öğrenci olarak uyum sağlama, depresyon ve gerginlik gibi durumlarla karşılaştığınızda psikoloji uzmanlarına danışmaktan çekinmeyin. Prosedür tamamen gizli kalır.

Acil Durumlar

Acil durumlarda hatırlanması gereken ilk şey, "911"'in aranmasıdır. Bu, Amerika'nın her yerinden acil ve uzman tıbbi dikkatleri çekmeye yarayan bir telefon numarasıdır. Acil durumlarda hasarı azaltmak ve belki de can kaybını önlemek için zamanı çok iyi değerlendirmek gerekmektedir. 911'i aradığınızda, çağrınıza cevap veren operatör hemen bir ambulans gönderecektir. Ambulansın size ulaşması için geçen süre zarfında operatör sizi, size rehberlik edecek bir danışmana yönlendirecek ve gerekli yardımı sağlayacaktır.

911'in yanısıra, acil durumlarda size yardımcı olabilecek diğer önemli numaraları (özel doktorunuz vs.) telefonunuzun hemen yanında bulundurun.

Amerika'daki ilk yardım hizmetleri çok kalitelidir. Ambulans görevlileri, acil durumları ele almada ve hayat kurtaran anlık kararlar vermede çok iyi yetiştirilmişlerdir. Pek çok hastane, tek amacı acil durumlarla ilgilenmek olan travma merkezleri ile donatılmıştır. Acil bir durumda hemen tedavi almaya başlayacaksanız durumunuzu en iyi ele alan kuruluşa götürülürsünüz; bu bir travma merkezi, bir yanık tedavi merkezi, kalp tedavi merkezi (kalp krizleri), bir çocuk hastanesi veya genel bir hastane olabilir. Bilinciniz yerindeyse size, değilse yanınızdaki arkadaşınıza getirildiğiniz hastaneye çağrılmak üzere doktorunuzun adı sorulacaktır. Şayet özel bir durumunuz (şeker hastalığı gibi) veya herhangi bir ilaca karşı alerjiniz varsa, bu bilgiyi her zaman yanınızda bulundurmanız yerinde bir davranış olacaktır. Bu, tıbbi ikaz künyesi veya cüzdanınızdaki bir kart şeklinde olabilir. Yardımcıları destekleyici her hangi bir bilgi, zaman kazandıracak ve belki de hayatınızı kurtaracaktır.

Solunum zorluğu, göğüs ağrısı, baş dönmesi veya bilinç kaybı olan acil bir durumda her zaman "911"i arayın. Eğer çocuğunuz şüpheli bir nesneyi yuttuysa ve belirti göstermiyorsa yerel zehir kontrol merkezini arayın. Ayrıca, ilaç, temizlik malzemeleri ve evdeki bitkilerden herhangi birini (çok yaygın olan ve zararsız gibi görünen bitkilerin bazıları çok zehirlidir.) yutma durumunda da hemen bu merkezi arayın. Ecza dolabınızda, bu tür durumlar için kullanılan şuruplardan bir tane bulundurmak iyi bir tedbir olabilir. Bu şuruplar, kusmaya sebep olacak ve ilk yardım anında yapılmış olacaktır.

Amerika'da ilkyardım hizmetlerinin mükemmel olduğu kadar pahalı da olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Ambulans, ilkyardım odası, verilen ilaçlar, doktorların hizmetleri ve bütün tahlil ve işlemler için bir ücret talep edilecektir. Gerçek bir acil durum olduğunda asla tereddüt etmemek önemliyken, bu hizmetler doktorunuzu aramanın ya da bir kliniğe gitmenin yararlı olabileceği durumlar için uygun değildir

"911" hakkında bir not: Bu numara, sadece sağlık konularındaki acil durumlar için aranmaz. Polis acil durumlarında da bu numaraya başvurabilirsiniz. Ciddi bir tehlike içinde olduğunuz, bir kazaya veya işlenen bir suça şahit olduğunuz an bu numarayı arayın.