DİL EĞİTİMİ

Dil Eğitimi Size Göre mi?

Amerika'da dil eğitimi almaya karar vermeden önce kendinize bazı sorular sormalısınız:

Yeterli zamanınız var mı?

Dil eğitimi veren kuruluşlar genellikle kur sistemiyle çalıştıklari için eğitim alacağınız süreye kendiniz karar verebilirsiniz. Eğer İngilizce'yi hiç bilmiyor ya da az biliyorsanız, size gerekecek süre en az 8-9 aydır. Bu sürenin 10-12 ay gibi bir süreye çıkması eğitiminizi daha yararlı hale getirebileceği gibi gerekli de olmayabilir. Dil eğitimi almanız gereken süreyi kesin olarak belirlemek kolay değildir.

Göstereceğiniz gayret ve sınıf arkadaşlarınızla ve Amerikalılarla geçireceğiniz zaman eğitiminizi büyük ölçüde etkileyen faktörlerdir. İlk aylar uyum sağlama döneminiz olacaktır. Kültür şokunu atlatmaya başlamanızdan sonra ise eğitiminiz için en verimli süreç başlayacaktır. Bu şekilde geçecek olan 3 ya da 4 ay sonunda ise İngilizce'nizde büyük gelişmeler hissetmeniz kaçınılmazdır.

Orta derecede İngilizce biliyorsanız 3 aylık bir süre, kişiden kişiye değişiklik göstermekle beraber, sizin için yeterli olacaktır.

Yeterli mali kaynağınız var mı?

Amerika'da dil eğitimi konusunu değerlendirirken belli bir paraya sahip olmanız gerektiğini unutmayın. Yurt dışında eğitim, Türkiye'de kaliteli bir kurumda alacağınız dil eğitiminden çok daha pahalı olabilir. Ayrıca ayırdığınız para sadece eğitim masraflarınızı değil, aynı zamanda Amerika'da bulunacağınız süre boyunca yaşam masraflarınızı da karşılayacak miktarda olmalıdır.

Yeterince kararlı ve ciddi misiniz?

Amerika'da dil eğitiminden maksimum yarar sağlayabilmek için ciddi bir kararlılığa sahip olmanız gerekir. Yabancı bir dil öğrenmek çok kolay ve hızlı değildir. İstekli ve kararlı olmalısınız.

Yapacağınız zaman ve para yatırımını da göz önüne alarak böyle bir eğitime kendinizi tamamen adamanız gerektiğini unutmayın.

Dil Okullarina Basvuru

Dolduracağınız başvuru formu, banka mektubu ve başvuru ücreti, dil okullarına başvururken gerekli olacak dokümanlardır. Listelenen bu belgeler okulların genelde istediği belli başlı belgelerdir.

Banka Mektubu:

Dil eğitimi veren kuruluşlar Amerika'daki eğitiminiz boyunca giderlerinizikarşılayabilecek bütçeye sahip olduğunuzdan emin olmak isterler.

Bunun için bir bankadan alacağınız, bankanın antetli kağıdına yazılmış olan ve bu bütçeye sahip olduğunuzu onaylayan bir banka mektubu yeterli olacaktır.

Bu mektup, masraflarınızı karşılayacak kişinin adına da düzenlenebilir, ve hiçbir şekilde bankayı sorumlu kılmaz. Bir başka deyişle, bu mektup bir teminat mektubu değildir; ve bankanın bu mektupla hiçbir yükümlülük altına girmediğini mektupta belirtmesinin sakıncası yoktur. Dil eğitimi yapacağınız süreye göre hesaplayacağınız kurs ücreti ve gittiğiniz eyalete göre yaşam masraflarınız değişiklik gösterecektir. Fakat bütçenizi masraflarınızdan çok göstermenin hiçbir zararı yoktur.

Banka mektuplarınızı, mümkünse, adınıza ya da masraflarınızı üstlenen kişinin adına olan bütün hesaplar için düzenleterek, orijinallerini başvurunuza eklemeniz faydalı olacaktır. Dolayısıyla bankalardan bu mektupları isterken başvuracağınız okul sayısına göre toplam bir sayı belirtmeniz aynı prosedürle tekrar tekrar uğraşmanızı engelleyecektir. Ayrıca dil programına kabulünüzden sonra vize aşamasında Amerikan Konsolosluğu'na göstermek için aynı mektubun bir başka kopyasına ihtiyacınız olacağından, birer tane fazla kopya istemeniz de yararlı olacaktır.

Başvuru Ücreti:

Başvurduğunuz kuruluşa göre 50$'dan 100$'a kadar değişen bu ücreti başvuru işlemlerinizin başlaması için göndermeniz gerekmektedir. Başvurduğunuz her kuruluş, başvurunuz için harcayacağı zamanın karşılığında bu ücreti talep etmektedir. Kabul edilmeseniz bile bu ücretin size geri dönüşü olmayacaktır.

Dil Okulu Seçimi

Amerika'da dil eğitimi veren binlerce kurum vardır. Bunlar arasında seçim yaparken en çok dikkat etmeniz gereken noktalar, programın “kalitesi, uygunluğu ve size katacağı değer”dir.

Bu okullar hakkında en güvenilir bilgiyi okulların web sayfalarından, Amerikan elçilik ve konsolosluklarından, ve kütüphane ve büyük kitapçılarda yapacağınız aramalar sonucu edinebileceğiniz Amerika'da dil okulları ile ilgili kitaplardan elde edebilirsiniz.

Bu şekilde bilgi toplayabileceğiniz dil okulları arasında seçiminizi yaparken şunlara da dikkat etmelisiniz:

1-Bütçenizi yaparken sadece program ücretlerini değil, gitmeyi düşündüğünüz eyaletin şartlarını da araştırarak yaşam masraflarınızı da göz önünde bulundurun.

2-Gideceğiniz eyalet ve şehir hakkında yine arama motorlarını kullanarak araştırmalar yapın ve hobilerinizi gerçekleştirebileceğiniz, sizin için eğlenceli olacak yerleri seçmeye özen gösterin.

Unutmayın, durmaksızın ders çalışmanız mümkün olmayacaktır. Üstelik sosyal yaşantınızın olması, İngilizce'nizin ilerlemesine katkıda bulunacaktır.

3-Öğretmenlerle bire bir ilişkide bulunmanız açısından sınıflardaki ortalama öğrenci sayısının 15 civarında olmasına dikkat edin.

4-Seçeceğiniz programın yoğunluğu da çok önemli bir kriterdir. Sıkıştırılmış ve hızlandırılmış kurslar, Amerika'da kalacağınız süreyi kısaltarak daha hesaplı gibi görünse de, elde edeceğiniz eğitim kalitesindeki düşüş hissedilecektir. Daha önce de değindiğimiz gibi, ilk aylar uyum dönemi olarak geçecek, ve hızlandırılmış kurslar size çok yükleme yapacağından sosyal yaşantınıza zaman ayırmanız zor olacaktır. Dolayısıyla Amerika'da bulunmuş olmanızın avantajı minimuma inecektir. Her zaman için sindirerek öğrenmeniz daha faydalıdır. Günde maksimum 5 saat olmak üzere hafta içi her gün uygulanan bir program yeterince hızlı ve yoğun olacaktır.

5-Konaklama seçeneklerine gelince, aile yanında ya da okul yurtlarında kalmak gibi iki seçenek söz konusudur. Bunlara ek olarak; uzun süreli programlar için apartman dairesi de kiralanabilir.

Aile yanında kalmanın, yeni ortama alışma süresi açısından daha yararlı olduğu gözlemlenmiştir.

Bir Amerikan ailesinin yanında belli bir süre yaşamak, hem Amerikan kültürünü öğrenmek, hem de Amerikalılarla bire bir iletişimi direkt ve rahat olarak kurmanın kolaylığı bakımından iyi bir seçim olabilir. Fakat Amerikan ailelerinin uyulması gereken kuralları olacaktır; dolayısıyla bağımsızlığınız bu kurallarla kısıtlanabilir. Yurt ortamının iyi yanı, birçok gencin bulunduğu eğlenceli bir ortamda İngilizce konuşma şansınızın olmasıdır. Ancak bu gençlerin bir kısmı da sizin gibi İngilizce öğrenmek amaçlı gelenler olacağı için bire bir ilişkide olduğunuz kişilerin İngilizcesi bir Amerikan ailesi kadar düzgün olmayacaktır. Okul yurtlarında kalmanın okul imkanlarından (kütüphane, spor salonları, bilgisayar laboratuvarları, vb.) faydalanmanız açısından da yararı olabilir. Sonuç olarak, bağımsızlığınızın aile yanında kısıtlanabilir olması karşılığında aile ortamı ve düzgün İngilizce konuşan insanlarla beraber olmak ile, yurt ortamında, düzgün İngilizce konuşanlarla birlikte olamama karşılığında bağımsızlığınızdan ödün vermeden daha eğlenceli ve daha sosyal bir hayat arasında seçim yapmanız gerekmektedir.

Özel İngilizce Okulları:

Bu tür okullar genellikle üniversitelerin yakınlarında bulunur. Bazı özel dil okulları üniversite kampüs olanaklarından faydalanır. Bir bölümü ise büyük şehirlerin (New York, San Fransisco, Los Angeles ve Boston gibi) merkezinde bulunur. Bu tip okullar öğrencilerin büyük şehirleri tanımasına firsat vermektedir. Özel dil okullarının büyük bir çoğunluğu her hafta başlayan kurlar düzenlemektedir. Birçok özel dil okulunun üniversitelerle anlaşması vardır; dolayısıyla öğrencilerini bu eğitim kurumlarına transfer edebilirler.