ULAŞIM

HAVAYOLU

ABD’de havayolu taşımacılığı hem ucuzdur hem de verimli. Araba kullanmak yerine otobüs veya trenle yolculuk etmek isterseniz saatlerinizi değil günlerinizi yolda geçirirsiniz. Uçak biletleri genelde en ucuz tren bileti kadardır. Alaska’da yalnızca havayolu taşımacılığı kullanılır, ufak şehirler arasında bile küçük uçaklar çalışır. Amerika’da ikamet etmeyen insanlar için havayolunu kullanmanın diğer bir getirisi de yalnızca yabancılara sunulan çok çeşitli indirim paketleri, kuponlar ve aktarmalı uçuş imkanlarıdır.

İç hatlar uçak biletleri mesafeye göre değil, o güzergahın ne kadar sık kullanıldığına göre belirlenir.


Los Angeles’ten New York’a 4300 kilometre uçmak pek çok daha kısa mesafe seyahatlere göre daha ucuzdur (ama New York’tan Los Angeles’e uçuş bunun iki katıdır). En çok kullanılan ve dolayısıyla en ucuz güzergahlar doğu sahilinde (Boston, New York, Washington, Miami), batı sahilinde ve kıyıdan kıyıya gerçekleşen uçuşlardır.

Gitmeden önce bulabileceğiniz indirimli uçuşlar. ABD’ye Gelin (VUSA) ücretleri çeşitli Amerikan havayolu şirketleri tarafından sağlanan ve bir gidişte pek çok yerde durmanıza olanak veren pasolardır. Havayolu şirketine göre ayrı uçuşlar için üç ila on iki arasında kupon satın alabilirsiniz. Ancak bunlar yalnızca başka ülkelerde ikamet eden insanlar için geçerlidir ve Amerika’ya taşınmak isteyenlerin ancak gitmeden önce çeşitli şehirler görmesini sağlayabilir.

Ucuz uçuşlar için büyük gazetelerin hafta sonu gezileri kısmına, Sarı Sayfalar’da indirim yapan seyahat acenteleri bölümüne veya büyük havayolu şirketlerinin Internet sayfalarına bakabilirsiniz. Büyük şehirlerde yer ayırtılmayan ucuz tarifeli uçaklar veya ticari biletler için bilet birleştiren kulüpler bulabilirsiniz. Bunlar üyelik ücreti 40 Dolar civarında olan gayri resmi kulüplerdir. Bu süreç ve bağlantı adresleri için airhitch.com veya airhitch.org adreslerine bakabilirsiniz.

Kurye olarak seyahat

İndirimli bilet bulmanın bir diğer yolu da kurye olarak uçmaktır. Eskiden bu uçuşlarda en ucuz biletler bulunurdu ama şimdilerde diğer indirimli biletler bunlara yaklaşmaktadır. Kurye olarak uçmanın en iyi tarafı uçuş saatiniz ve planınız önceden belirlenmiştir yani tuhaf saatlerde uçmak veya yolu uzatmak durumunda kalmazsınız. Bagajınız yalnızca kabine alabileceğiniz bagajla sınırlıdır ama artık bazı kurye şirketleri daha fazla çanta taşımanıza izin vermektedir. Kurye uçuşlarının çoğu New York’tan kalkar.

Courier Travel (Tel. 305-570-0282, couriertravel.org) 40 Dolar katılma ücreti alan ve Internet üzerinden çalışan bir kurye servisidir.

Bu servis aynı zamanda Amerika’da indirimli uçuş fırsatları veren bilet birleştiren şirketler (kova dükkanları) hakkında bilgi verir. Uluslararası Hava Taşımacılığı Kuryeleri Derneği önemli bir bilgi kaynağıdır ve www.courier.org, PO Box 980, Keystone Heignhts, Florida 32656 adreslerinden ya da 352-475-1584 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.

TRENLER

Büyük şehirlerin içinde ve etrafında hızlı hatlar olmasına ve Boston, New York ve Washington arasında çalışan Metroliners çok kullanılmasına rağmen çoğu Amerikalı uzun mesafe yolculuklar için trenleri tercih etmez. Ama Amtrak’ın lüks ve haşmetli trenleriyle raylar üzerinde seyahat etmek çok zevkli olabilir. Amtrak yani Ulusal Demiryolu Yolcu İşletmesi insanları trenlere çekmeye o kadar kararlıdır ki hiçbir lüksü esirgemez. Trenlerin en iyi kompartımanlarında koltuklar ve özel banyo bulunur. Yolculara sunulan bu kadar yüksek kaliteli hizmete bakarak Amtrak’ın geçtiğimiz on yıl içinde seferlerinin çoğunu durdurmak ve bazı güzergahlarda da azaltmak zorunda kaldığını görmek insanı şaşırtmaz. Yine de Amtrak’ın çalıştığı güzergahlar ülkeyi Seattle’dan San Diego’ya, Sacramento’dan Chicago’ya, New Orleans’dan Boston’a kuşatır. Bu güzergahlardan çoğu Orlando ile Los Angeles arasında çalışan Sunset Unlimited veya New Orleans’dan Chicago’ya giden City of New Orleans gibi efsanevi tren yollardır. 15 veya 30 gün için sınırsız seyahat hakkı veren çok çeşitli pasolar vardır. Bilet fiyatları kalkış saati ve gittiğiniz yere göre değişir. Listenin en sonunda 475 Dolar’dan 30 günlük Kuzey Amerika pasosu (Kanada dahil) vardır. Seyahat acenteleri bu pasoları almanıza yardımcı olur ve sizi özel turlardan haberdar eder. Bu hizmeti sık kullanıyorsanız verdiği puanlar seyahat bileti almak, araba kiralamak veya otellerde kullanmak için geçen Amtrak Yolcu Ödüllendirme Programı’ndan faydalanabilirsiniz.

ABD’de 24 saat boyunca kalkış saatleri hakkında bilgi almak ve rezervasyon yaptırmak için 1-800-USA-RAIL hattını arayabilirsiniz. Amtrak’ın Internet sayfası www.amtrak.com güzergah ve fiyatlar hakkında kapsamlı bilgi verir. Bu adreste özel indirimler ve belli zamanlar içinde ve belli bölgelerde sınırsız yolculuk hakkı veren tren pasoları hakkında ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz. Bu sayfa pek çok seyahat acentesinin de aldığı broşürleri istemenize olanak verir.

OTOBÜS YOLCULUĞU

Otobüs, Amerika’da en hesaplı seyahat aracıdır. Otobüslerle dalga geçenler uzun mesafelerde ancak en yoksulların – arabayla veya uçakla seyahat edemeyenlerin – otobüse bindiğini söyler. Bir Greyhound otobüsüne bindiğiniz vakit sloganları “Amerika’yı kimse size Greyhound kadar yakından gösteremez” sözünün ne demek istediğini anlarsınız. Yine de otobüse binmek oldukça romantik olabilir ve seyahat etmenin en ucuz yolu hâlâ budur. En büyük şirket en ucuz bileti satan ve ulusal parklar dışında Amerika’daki her şehre çalışan Greyhound’dur. Otobüsün içine 20 kiloluk bir çanta alabilirsiniz ve bagaja her biri 27 kiloyu geçmeyecek şekilde toplam 45 kiloluk iki çanta verebilirsiniz. Diğer otobüs şirketleri hakkında bilgi almak için Greyhound dışındaki şirketlerin ülke çapında kalış saatleri ve güzergahlarını gösteren tabloları olan Russell’ın Resmi Ulusal Motorlu Taşıt Rehberi’ne bakabilirsiniz. Bu kitabı kitapçılarda (25 Dolar) ve kütüphanelerde bulabilirsiniz.

Başka 75 otobüs şirketinin de katıldığı 7,10, 15,30,40 veya 60 günlük paso Ameripass alabilirsiniz. Yoğun dönemde 7 günlük paso 199 Dolar, 15 günlük 289, 30 günlük 389 Dolar’dır. Bu pasolar dünyanın her yerindeki Greyhound bayilerinden bulunabilir. ABD’den almak isterseniz orada daha pahalıdır. ABD içinde 888-454-7277 veya başka ülkelerden 212-971-0492 numaralı telefonları arayabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için ABD’deki ana Greyhound numarası 800-231-2222’yi arayabilir veya mükemmel Internet sayfasına bakabilirsiniz (greyhound.com).

ABD’de iki şirket daha ülkenin her yerine seferler düzenler. Tauck Tours (800-942-3301) ABD ve Kanada’da Alaska’nın ücra köşelerine helikopter ve bot gezileri ve Louisiana’da botla keşif gezileri de dahil “her şey içinde” turları düzenleyen oldukça yüksek kaliteli bir şirkettir. Tauck’un Internet adresine de bakabilirsiniz taucktour.com

Ülkeyi gezmenin daha “alternatif” ve rahat bir yolunu arıyorsanız California’daki Green Tortoise içinde koltukları, müzik seti ve mutfağıyla tam “tekerlekli yurtlar” çalıştırır. Bütün yemekler beraber yenir. San Francisco’dan Boston’a yolculuk on ila on dört gün sürer ve 469 Dolar’a mal olur. Buna yiyecekler için bir 121 Dolar daha ekleyebilirsiniz. Ayrıca bazı günlerinizi plajda veya kayak yaparak; ulusal parklara, Baja California’ya, Büyük Kanyon’a ve Alaska’ya giderek geçirmenize olanak veren “ilmek” turlar da düzenlerler. (494 Broadway, San Francisco, CA 94133; 800-TORTOISE veya 415-956-7500) Internet sayfalarından rezervasyon yaptırabilirsiniz greentortoise.com

ŞEHİR İÇİ TAŞIMACILIK

Şehir içi taşımacılık çoğunlukla otobüs, metro, San Francisco ve New Orleans gibi az sayıda şehirde tramvay ve taksilerle yapılır. Bazı şehirlerde (en ünlüsü Los Angeles) şehir içi taşımacılık çok sınırlı ve güvenilmez olduğu için özel arabanızı kullanmanız tavsiye edilir. Güneydeki bazı şehirler o kadar sıcak olur ki klimalı metro dışında bir toplu taşıma aracını kullanmanız söz konusu olamaz.
Büyük şehirlerde elbette metro ve tren hatları bulunur. Taksiler hemen her yerde bulunur ve Türkiye’ye göre daha pahalıdır: New York’ta taksiyle 3 kilometre süren bir yolculuk 10 Dolar civarında tutar.

New York ve Chicago dışında taksi paylaşmak oldukça yaygındır ama her yolcu ücretin tamamını öder. Taksi sürücünüz İngilizce’yi iyi konuşamıyorsa (özellikle New York, Los Angeles, Washington ve diğer büyük şehirlerde) ve yolunu iyi bilmiyorsa şaşırmayın: ona yardım etmek için elinizin altında bir harita bulundurabilirsiniz. New Yorklu taksi şoförleri kaba ve aksi olarak bilinir ama sizin şoförünüz kibar, yardımsever ve çekici çıkarsa çok şaşırmayın. 1990’ların sonlarında bütün New Yorklular hiç beklenmeyecek bir ölçüde kibarlaşmıştır. Bu, çok sevilen belediye başkanı Rudy Giuliani’nin polis denetimlerini sıkılaştırması ve Amerika’daki en kaba şehir olan New York’un davranışlarını düzeltmeye girişmesinin sonucudur.

Şehirlerde Dolaşmak

Amerikan şehirleri genelde ızgara şeklindedir, sokakları numaralandırılmıştır ve aralarında kalan yerlere “blok” denir. Bu, yolunuzu bulmanızı kolaylaştırır ama adresi iyi anlamanız gerekir. Amerikalılar genelde adres yazarken “sokak” demeye üşenir o yüzden Manhattan’da “ 5. ve 18.” 5. Cadde ve 18. Sokak’ın kesiştiği yer anlamına gelir. Bu şekilde bir bloğun yerini kolayca bulabilirsiniz. Adreslerde bulunan pusula noktalarına da dikkat etmelisiniz. Örneğin Washington’da sokak adreslerinin peşine KB, KD, GB veya GD getirilir ve bu da doğru yere gidebilmeniz ve çok uzun bir caddenin doğru ucunu bulabilmeniz için önemlidir. Brooklyn’de de adreslerde aynı şekilde D ve B kullanılır.

Amerikan şehirlerinde dolaşmak herhangi bir yabancı şehirde dolaşmaktan daha kolay veya zor değildir: vardığınız zaman bir turizm bürosuna gitmeli veya doğru düzgün bir harita edinmelisiniz ve özellikle geceleri çok iyi bilmediğiniz yerlere gitmemelisiniz. Eğer emin değilseniz taksiye binmelisiniz.

Boston ve New York gibi merkezi toplu halde bulunan birkaç eski şehir dışında şehirlerde yürüyerek dolaşmak pek yaygın değildir ve şüphe bile çekebilir. Los Angeles ve Houston gibi arabalara göre yapılmış şehirlerde mesafelerin çok uzak olabileceğini ve “bir iki blok” yürüyüşün sizi bir iki kilometrelik bir geziye götürebileceğini aklınızdan çıkarmayın. Bunu çok sıcak havalarda veya karanlıkta yapmanızı hiç tavsiye etmeyiz.