KONAKLAMA

Öğrenci Kampüs İçi Konaklama

Kampüs içi konaklama düşünüyorsanız okulunuzun başvuru formunu (application form) doldururken bunu belirtmeli ve yurt tercihlerinizi (kız-erkek karışık, tek kişilik/2 kişilik oda, sigara içilen/içilmeyen oda, yemek servisi seçenekleri, vs) yapmalısınız. Başvurunuzun kabulü durumunda okulunuzla iletişime geçerek yurtta kalabilmeniz için gerekli işlemleri tamamlamalısınız. Bu işlemlerin başında genellikle depozit gelmektedir. Her okulun yurt için belirli bir kapasitesi olduğundan yurda yerleşmeden önce bir miktar depozit yatırmanız gerekebilir. Okula ulaştığınız zaman yurda yerleşebilmeniz için yurda kabul belgenizle birlikte okulunuzdaki uluslararası öğrenci servisine (international student office) gitmelisiniz.

Kampüs içi (On campus) yaşamanın getirdiği bazı avantajlar şunlardır:
Farklı kültürlerden öğrencilerle birlikte olmak vizyonunuzun gelişmesini sağlar. Ayrıca yurt ortamındaki birçok öğrenci sizinle aynı durumda olacağı için yeni ortamınıza alışmanız ve kaynaşmanız kolaylaşır. Kampüs ortamında yaşamanız kampüs içi aktivitelerden anında haberdar olmanıza ve okul imkanlarından (kütüphane, bilgisayar laboratuvarı, spor salonu vb.) daha iyi yararlanmanıza olanak verir. Araba almayı düşünmüyorsanız ve bulunduğunuz şehirde toplu taşıma fazla gelişmemişse kampüs içinde yaşamak gereksinimlerinizi karşılamanız açısından büyük kolaylık olacaktır. Amerika'daki bütün kampüs okullarında 24 saat boyunca güvenliği sağlayan kampüs polisi vardır. Kampüs içinde yemek ihtiyaçlarınızı gün boyunca karşılayabileceğiniz yemekhane ve kafeteryalar mevcuttur.

Kampüs dışında yaşamak

Bazı Amerikan okulları yabancı öğrencilere kampüs dışı kalacak yerler de sağlamaktadır. Kampüs dışı konaklama ofisi size uygun kalacak yer bulma konusunda yardımcı olacaktır. Bu ofisler çoğunlukla öğrencilerin masrafları paylaşmak için uygun bir oda arkadaşı bulmalarına yardım ederler; aynı zamanda popüler restoranlar, alış veriş merkezleri, parklar ve dinlenme yerleri hakkında bilgiler dahil olmak üzere yerleşim alanlarına dair bilgi sağlar.

Bir çok yabancı öğrenci, özellikle lisans üstü öğrencileri, kampüs dışında bağımsız yaşamayı tercih etmektedir. Bazı durumlarda, öğrenciler kampüs dışında yaşamayı masrafları paylaşabilirse daha uygun bulurlar. Yine de doğru evi ya da daireyi bulabilmek için dikkatli olmanız gerekir. Eğer kampüs dışında kalmayı planlıyorsanız, dersleriniz başlamadan kampüse varmanız gerekir. Yabancı öğrenci ofisinden geçici barınmayla ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz. Yabancı öğrenciler ofisi de kampüs dışında barınmayla ilgili yardımcı olabilir.

Bazı kolej ve üniversiteler daire listelerini ya da oda arkadaşı arayan diğer öğrencilerin isimlerini size duyururlar. Türkiye'den gelen diğer öğrenciler üniversite ya da kolej çevresindeki evlerle ilgili en iyi bilgi kaynağıdır. Bir daire kiralayacağınız zaman fiyatını, kampüse yakınlığını ve güvenliği göz önünde bulundurun. Örneğin yeterince aydınlık mı, kapı ve pencere kilitleri yeterince güvenli mi?

Bir kira kontratı, mülk sahibi ya da ev sahibiyle aranızdaki yasal kontrattır. Bir kira kontratını imzaladığınızda, kontratınız devam ettiği sürece her ay ev sahibinize kira ödemek zorundasınız. Çoğunlukla kira kontratları 9 ya da 12 aylıktır ve bir kira kontratını bozmak ya da değiştirmek çok zordur. Bu yüzden kontratı imzalamadan önce, kontrata karar verdiğiniz koşullar sürdüğü sürece evde kalabileceğinizden emin olmalısınız. Ev sahibiniz izin verdiği takdirde kontratınızı devam ettirecek bir kiracı bulabilirsiniz. Eğer dairenizi başka bir kiracıya devren kiraya verecekseniz onların yapacaklarından sorumlu olmaya devam edeceğinizi bilmeniz gerekir. Bir daireden ve çevreden tamamen memnun olmadan asla bir kira kontratı imzalamayın. Kira kontratının tamamını anladığınız taktirde imzalayın. Kontratı imzaladığınız zaman "güvenlik depozitosu" ödemeniz gerekecektir. Bu genellikle, en azından, bir aylık kiraya denk bir miktardır. Bunun yanı sıra ilk ayın kirasını da vermelisiniz. Güvenlik depozitosu daireyi boşalttığınız zaman geri iade edilecektir ve daireyi iyi durumda bırakmanızı sağlamak için alınan bir bedeldir. Kiralamaya kalkışmadan ya da bir daireyi kiralamak için anlaşmaya varmadan önce çevrenin güvenliği ve alışveriş merkezleri gibi yerlere yakın olup olmadığına karar vermek için çevrede biraz zaman harcayın. Kontratı imzalamadan dikkatlice okuyun. Mesela ev sahibinin sizin mallarınızın çalınması halinde ya da tahrip olması sebebiyle sorumluluğu olup olmadığını öğreneceksiniz. Bu sayede belki "kira sigortası" satın almayı bile göz önünde bulundurabilirsiniz.

Kampüs dışı konaklamada, kampüste söz konusu olmayan bazı masraflarla karşılaşabilirsiniz. Örneğin, bir çok dairede fırın, buzdolabı gibi bazı temel eşyalar vardır fakat sizin yatak ve diğer mobilyaları, bunun yanı sıra mutfak gereçleri, telefon ve diğer araçları satın almanız ya da kiralamanız gerekir. Aynı zamanda, yapılan anlaşmaya uyacağınızın göstergesi olarak size sağlanan bazı hizmetlerden (telefon şirketi, araba kiralama acentaları) sorumlu olabilirsiz. Depozitolar genellikle anlaşma sonucunda geri ödenebilir; bazı durumlarda su, elektrik, gaz, telefon servisi gibi masraflarınıza sayılabilir. Kamu hizmeti şirketleri hizmet başlamadan önce depozitonun ödenmesini gerektirebilir. Bu depozitolar size geri ödenir ya da eğer hasar verirseniz bu zararlara karşılık sayılır ve borcunuzu ödemiş olursunuz. Öğrenci danışmanınız nereden kullanılmış mobilya yada küçük ev eşyaları temin edebileceğinizle ilgili tavsiyelerde bulunabilir. Kampüs içinde ya da dışında yaşamayı planlarken sahip olduğunuz şeyleri korumak için kiracı sigortasını göz önünde bulundurun. Kiracı sigortasıyla, eğer eşyalarınız çalınır ya da zarar görürse sigorta şirketinden tazminat alacaksınız. Çok az yabancı öğrenci ev yada daire alabilir. Ancak Amerika'da beş yıldan fazla kalmayı planlıyorsanız yine de mülk almak en doğru yatırım olacaktır. Eğer bu sizin için bir seçenekse emlakçıya danışın. Acentaler Amerikalılar için bile zor bir iş olan mülk almanın bir çok detayını size açıklayacaklardır; bu ihtimamla yaklaşılması gereken hassas bir konudur.

Apartman Dairesi

Bazı okullar yabancı öğrenciler için kampüs içi barınma imkanı sağlar. Şayet kolejiniz böyle bir imkan sunuyorsa, bu avantajdan yararlanmanızı ısrarla tavsiye ederiz, hatta kirası kampüs dışında bir konaklama yerinden daha fazla olsa bile. Okulların çoğunda, öğrencilere bir apartman dairesi bulmaları için yardım etmek üzere kampüs dışı konaklama ofisi bulunur. Bu ofis, kiralanabilecek apartman dairelerinin listesi ve kampüs yakınındaki insanlar hakkında bilgiler sunacaktır. Bu ofislerden, popüler restoranlar, alışveriş alanları, park ve dinlenme yerleri ve toplu taşıma araçları hakkında bilgi veren broşürler de edinebilirsiniz. Halk kütüphanesi de yöredeki komşularınız hakkında enformasyon sağlayabilir.

Bir apartman dairesi araştırmaya başlamadan önce birkaç şey yapmanız gerekir:

Konaklama ofisine ve mevcut öğrencilere komşuların güvenilir olup olmadıklarını sorun.

Bir veya iki oda arkadaşı ile ortaklaşa tutarak kendi payınıza düşen kira bedelini azaltmak isteyip istemediğinize karar verin.

Gözden geçirdiğiniz komşularınız için ayrıntılı bir bölge haritası edinin. Kolej kitapçısında bir harita bulabilirsiniz. Rand McNally haritaları fena değildir. Şayet ülkeyi arabayla dolaşacaksanız Rand McNally Road Atlas'ın bir nüshasını edinmeniz iyi olur.

Kendinizi bölgeye alıştırmak için etrafta birkaç saat yürüyün. En sık yolculuklarınız okula gidiş ve yiyecek satın alış amaçlı olacağı için, bakkal ve restoranların yerlerini öğrenin. Ayrıca otobüs duraklarına ve diğer toplu taşıma araçlarına da dikkat edin. Bir millik mesafeyi yürümek 15 ila 20 dakika, bisikletle gitmek ise 5 dakika kadar sürer.

Bir apartman dairesi ararken, arkadaşlarınıza ve eski öğrencilere iyi bir yer bilip bilmediklerini sorun. Onlardan boş apartman daireleri yada oda arkadaşı arayan kişiler hakkında bilgi alabilirsiniz. Okul, apartman dairelerinin listesini içeren bir bülten yayınlıyor olabilir. Bülten konaklama ofisinin yakınındaki bir duvarda veya kampüs bilgisayar ağında dijital şekilde sergileniyor olabilir. Ayrıca yerel pansiyonerlerin ve kiraladığı yeri bir başkasına devretmek isteyen öğrencilerin listesini de bulabilirsiniz.

Yerel gazeteler de apartman dairelerinin listelerini yayınlar. Pazar gazetesinden bir nüsha alın. Hafta içinde çıkan gazetelere göre listede daha fazla sayıda apartman dairesi bulunur. Pazar gazetesini Cumartesi öğlen bile satın alabilirsiniz. Ayrıca apartman dairelerinin listesini içeren haftalık ücretsiz broşürler de bulunuyor olabilir. Böylesi listeleri bakkallarda, gazete bayilerinde ve emlak bürolarında bulabilirsiniz.

İrtibat kurabileceğiniz en son yer bir emlak komisyoncusudur. Onlar vasıtasıyla yer tutmanız kendi kendinize ilanlara bakarak bunu yapmanızdan sıklıkla daha iyi sonuç verir. Hiçbir şart altında mevcut yerlerin listesi için para ödemeyin, çünkü genellikle bu listelerin günü geçmiştir.

Bir apartman dairesi aramaya başlamanın en iyi zamanı, Ağustos ayının ilk pazarıdır.

Bir apartman dairesinin büyüklüğü değişebilir. Farklı ölçüler aşağıdaki gibidir:

Yatak Odası:Yatak odası, genellikle mobilyalı bir odadır, salon ve mutfak ortaklaşa kullanılır. Bu, en ucuz seçenektir, fakat çok az mahremiyet sağlar.

Küçük Stüdyo:Küçük stüdyo özel bir banyosu olan tek bir odadır. Oda, mutfak vazifesi gören küçük bir köşeye sahiptir ve bir soba, bir buzdolabı ve bir lavabo bulunur.

Stüdyo: Stüdyo, küçük stüdyonun taşıdığı özelliklerin yanı sıra, ayrı bir mutfağı ve yemek yeme alanına sahip odadır.

Bir, İki veya Üç Yatak Odası: Normal apartman daireleri ayrı bir mutfağa, banyoya, oturma odasına ve/veya yemek odasına ve bir ya da daha fazla yatak odasına sahiptir.

Bundan sonraki en önemli nokta, kiranın neyi içerip neyi içermediğidir.

İmkanlar

Şayet ilanda kiraya imkanların dahil olduğu belirtiliyorsa, bu genellikle elektrik, ısıtma/gaz ve tesisat demektir, ama telefon ve kablolu telefon buna dahil değildir. Eğer ilanda herhangi bir imkan özel olarak belirtiliyorsa, bunun için ayrıca ödeme yapmanız gerekeceğini tahmin edebilirsiniz. Soğuk bölgelerde ısınma yılda fazladan 500 ile 1000 $ ödemenizi gerektirir ve elektrik benzer bir meblağ tutar. Isınma kira bedeline dahilse, bu bazen, sizin değil pansiyon sahibinin ısıyı kontrol edeceği anlamına gelir. Evi bütünüyle tutmamanız durumunda su ve atık su ücretleri genellikle pansiyon sahibi tarafından ödenir.

Mobilyalı ve Mobilyasız: Mobilyalı bir apartman dairesinde genellikle bir yatak, şifonyer veya elbise dolabı, bir kanepe, yemek masası vee sandalyeler bulunur. Ayrıca bir soba ve buzdolabı da mevcuttur. Mobilyasız bir apartman dairesinde sadece soba bulunur. Mobilyalı apartman dairesi için ayda fazladan 50 $ ödemeniz gerekir. Muhtemelen mobilyasız bir daire kiralamanız ve kullanılmış mobilyalar satın almanız daha iyidir. Lisansüstü öğrencileri genellikle yeni gelen öğrencilere mobilyalarını satarlar. Apartman dairelerinin çoğu mobilyasız olarak kiraya verilir.

Park: Şayet bir araba satın almayı düşünüyorsanız, garajlı veya sokak dışında park yeri olan bir apartman dairesini tercih etmeniz daha iyi olur. Bazen sokakta bir park yeri bulmak zordur, özellikle de arabası olan öğrencilerin yoğun olarak yaşadığı yerlerde.

Ayrıca çamaşırhane imkanlarının olup olmadığını da öğrenmelisiniz. Apartman dairelerinde genellikle bozuk para ile çalışan çamaşır makineleri bulunur.

Yaygın kısaltmalar: incl (included/dahil), elec (electricity/elektrik), 1 1/2 baths (bir tam banyo bir de sadece tuvalet ve lavabo), a/c (air conditioning/havalandırma), w/w (wall to wall carpeting/duvardan duvara halı), h/w (hardwood floors/ahşap kaplama zemin), dw (dishwasher/bulaşık makinası), furn (furnished/mobilyalı), cpt (carpeted/halılı), gar (garaj), yard (included backyard/arka bahçeli), eff (efficiency/küçük stüdyo), immed (available immediately/hemen tutulabilir), fp or frplc (includes a wood-burning or gas fireplace/odun veya gaz ile yanan soba veya şömine). Güvenli bir bina, apartman dairelerinden ayrı olarak kilitli bir ön kapıya sahiptir. Bu takdirde kira bedeli yıllık % 5 oranında artar.