VİZE BAŞVURUSU

VİZE ALMAK İÇİN GEREKEN BELGELER

ABD'ye eğitim amacıyla girmek için öğrenci vizesi almanız gerekecektir. ABD'deki kolejiniz, üniversiteniz ya da sponsor kuruluşunuzun size bu amaçla gönderdiği I-20 veya IAP-66 formunu kullanarak Ankara'daki veya İstanbul'daki Amerikan konsolosluğuna vize için başvurun. Bir kaç kurum tarafından kabul edilmiş iseniz, hangisine devam edeceğinize karar verinceye kadar vizeye başvurmayın. Vize başvurunuzu destekleyecek çeşitli belgelere ihtiyacınız olacaktır.

ABD elçilik ya da konsolosluğuna müracaatınız için dikkatlice hazırlanın. Öğrenci vizesiyle Amerika'ya girdiğinizde tam olarak neyin altına imza attığınızı bilmek için bütün belgeleri dikkatlice okuyun.

Vize için başvuruda bulunmadan önce, tam olarak hangi belgelerin gerekli olduğunu öğrenin:

• Geçerli bir pasaport
• F vizesi için bir I-20 formu ya da J vizesi için bir IAP-66 formu
• Belirtilen zaman periyodu için finansal yeterlilik belgesi ve I-20 ya da IAP-66 formu üzerinde belirtilen miktara sahip olduğunuzu gösteren banka belgesi
• Amerika dışındaki sürekli ikametgahınızı gösteren belge
• Bir kaç vesikalık fotoğraf.
• Bir adet göçmen olmayan vize başvuru formu
• Herhangi bir Dışbank Şubesi'ne 45 US$ miktarının yatırıldığını gösteren belge

Öğrenci vizesi almaya kabul edilebilirliğinizi kanıtlamak amacıyla ekstra belgeler vize memuru tarafından istenebilir. Bunlar;

• İngilizce yeterlilik belgesi,
• Akademik hazırlığı kanıtlayacak okul kayıtları
• Geri döneceğinize ikna olmaları için sizi Türkiye'ye bağlayan sıkı bağlar olduğuna dair belgeler.

Konsolosluk memuru pasaportunuza bir pul (vize) yapıştıracaktır. Eğer çok girişe imkan tanıyan vize aldıysanız, geçerli bir I-20 ya da IAP-66'nız olduğu sürece, süresi doluncaya kadar onu ABD'ye yeniden girmek için kullanabilirsiniz. Eğer vizenizi almak için herhangi bir problemle karşılaşırsanız I-20 veya IAP-66'yı çıkarmış olan kurum veya ajansla temasa geçin. I-20 veya IAP-66'nızda belirtilen kurs başlangıç tarihinden önce kolej ya da üniversitenize ulaşmanız beklenir. Kolej ve üniversitelerin çoğu dönem başlamadan önce oryantasyon etkinlikleri sunarlar. ABD konsoloslukları ve elçilikleri genellikle rapor tarihinden doksan gün kadar önce F-1 vizesi çıkarırlar. Eğer bu tarihten önce ulaşamayacaksanız kolej ya da üniversitenizle temas kurun.

AMERİKA'YA GÖTÜRÜLECEK BELGELER

Akademik, tıbbi ve yasal geçmişinizle ilgili önemli belgeleri yanınızda götürünüz:

• Lise, kolej veya üniversitenizden resmi transkriptler
• Sağlık ve diş kayıtları, bağışıklıklar ve aşıların sertifikaları dahil (özellikle küçük çocuklar için önemli)
• Tıbbi durumlar ve tedavilerle ilgili bilgi, tedavi için gerekenler (genel ve marka isimler dahil) ve gözlükler
• Evlilik cüzdanı
• Çocukların doğum belgesi
• Uluslararası ehliyet

Bu belgelerin İngilizce tercümelerini edinin ve tercümeleri bir ABD eğitim ilan servisi, ABD konsolosluğu yahut elçiliğine tashih ettirin. Kayıtlarınız için, orjinal belgelerin tümünün fotokopilerini alın.

ÖNEMLİ BELGELER VE TARİHLER

Belgeler:

Amerika'da öğrenim görmek isteyen yabancı bir öğrenci olarak haberdar olmanız gereken bazı belgeler vardır:

Pasaport: Kitapçık şeklinde hükümet tarafından düzenlenmiş bir belgedir. Amerika'ya giriş yapmak isteyen herkesin mutlaka bir pasaporta sahip olması gerekmektedir.

I-94 Formu (Giriş İzni): Amerikan Göçmen Bürosu yetkilileri tarafından hazırlanmış pasaportun içinde yer alan küçük bir kağıt parçasıdır ve buna göre Amerika'da kalmak isteyen kişilere havalimanı girişinde izin hakkı tanınır. F-1 öğrencileri için Göçmen ve Vatandaşlığa Kabul Ofisi, I-94 formlarının üzerinde bitiş tarihini bildiren ve D/S olarak bilinen statü devamlılığı niteliğinde bir belge verecektir. Bu belge çerçevesinde F-1 öğrencisi, öğretim programının sunduğu yükümlülüklere uymak kaydıyla öğretim süresini tamamlayıncaya kadar Amerika'da kalabilir.

Vize (öğrenci): Öğrenci pasaportunun bir sayfasına yapıştırılmış kırmızı, mavi veya yeşil damgalı puldur (ya da bilgisayardan çıkmış resimli bir etikettir). Bu damga belli bir zamana kadar öğrencilerin Amerika'ya giriş yapmasına izin verir. Bu zaman sınırı, damganın üzerinde de yazılıdır.

I-20 Formu (uygunluk belgesi): INS formunun herhangi bir yüksek öğretim kurumuna verdiği ve yabancı bir öğrencinin F-1 öğrenci statüsünde Amerika'da kalmasına imkan tanıyan bir belgedir. Ayrıca bu belge, öğrencinin Amerikan Konsolosluğu'ndan vize ve giriş izni almasını kolaylaştırır.

I-20 Kimlik Belgesi: Sadece F-1 öğrencilerine havalimanı girişinde bir I-20 kimlik belgesi verilir. Bu da onların I-20 formlarının üçüncü ve dördüncü sayfalarıdır. I-20 kimlik belgesi, kullanıldığı yer açısından çok önemlidir.

Kabul/Ayrılış numaranızı kaydedin. Havalimanına girişinizde göçmen bürosunun size verdiği Kabul/Ayrılış numarası iki hanelidir. Bu sizin Göçmen ve Vatandaşlığa Kabul Hizmeti ile birlikte bilgisayar kimlik numaranızdır.

Öğrencinin F-1 tipi sınıflandırmasına ilişkin; iş izni, başka okullara geçiş, kalış süresinin uzatılması, başka bir öğrenim programına devam etme yetkisi, vs. gibi tüm işlemlerin kayıtlarını tutar. Amerika'dan geçici bir süreliğine ayrıldığınızda (yaz tatili, vs.) hava alanında I-20 kimlik belgenizi Göçmen Bürosu'na vermeyin çünkü Amerika'ya tekrar giriş yaparken bu belgeye ihtiyaç duyacaksınız.

IAP- 66 Formu: Bu form, ziyaretçi değişim programı sponsoru tarafından yayınlanan bir belgedir. Ziyaretçi değişim programları, başka bir ülke vatandaşının J-1 statüsü ile vize ve giriş izni ( I-94 formu) elde etmesini sağlarlar. Bu form, özellikle Amerika'da kalacak farklı türdeki ziyaretçilerin ne kadar kalacaklarını ve amaçlarını tanımlar. Ayrıca sponsor tarafından yıllık olarak yenilenebilen bir formdur. Geçici bir süreliğine Amerika'dan ayrılmak isteyen kişilerin, IAP-66 formundaki pembe nüshanın arkasına sponsorun imzasını eklemeleri gerekmektedir.

Tarihler:

Amerika'da eğitim görmek isteyen yabancı bir öğrenci olarak haberdar olmanız gereken ve pasaportunuzda yer alan üç önemli tarih vardır:

Vize Tarihi: Vize pulu üstündeki tarih, Amerika'ya gidebileceğiniz son günün tarihidir. Eğer bu tarih geçtiyse ve siz Amerika dışındaysanız, I-20 formunun aslıyla ya da IAP-66 formuyla yeni bir vize çıkarmanız gerekir. Amerika vizesi Amerika sınırları içinde değil de Türkiye'deki Amerikan Konsolosluğunda yenilenebilir.

Pasaport Tarihiniz: Pasaportunuz, Türkiye tarafından verilir. Sonuç olarak pasaportunuzun bitiş tarihi genellikle pasaportun ilk beş sayfasından birinde bulunur ve ülke sınırlarınız dışında ne kadar uzun süre kalmaya izinli olduğunuzu belirler. F-1 öğrenci statünüz, çoğu ülke için sadece altı ay içinde yenilenebilir. Bu sebeple bu tarih çok büyük önem taşır. Bir başka deyişle eğer pasaportunuzun bitiş tarihi 15 Aralık 2007 ise ve eğer göçmen değil de F-1 yani öğrenci statüsünde iseniz bunu 15 Haziran 2007 tarihine kadar sürdürme hakkına sahipsiniz.

Kalma Sınırı: Pasaportunuzdaki bu en önemli tarih, küçük beyaz bir kağıt parçasının üzerinde yazılıdır ve genellikle pasaportunuzun bir sayfasına, vizenin yanına zımbalanmıştır. I-90 formunun sağ alt köşesinde Amerika'ya kabul edildiğiniz zamanı belirten '……… tarihine kadar kabul edilmiştir.' şeklinde bir bilgi bulacaksınız. Burada belirtilen tarih, kalma izninizin bitiş tarihidir. Bu sizin F-1 statünüzün ne kadar uzunlukta olduğunu gösterir.

'……… tarihine kadar kabul edilmiştir' ifadesinden sonraki tarih Amerika'da kalma izninizin bu tarihte biteceği anlamına gelir ve bu yüzden Amerika'da kalma izninizi uzatma talebinde bu süre sona ermeden bulunmalısınız. Eğer 'D/S' yani statü devamlılığı kaydınız bu ifadenin ardından yazılmışsa F-1 statünüzü, öğreniminizi bitirene kadar ya da en yeni I-20 formunuzun beşinci bölümünde veya IAP-66 formunuzun üçüncü bölümünde görünen 'öğrenim süresinin bitiş tarihine' kadar yenilemenize gerek yoktur.