PARA

ABD Para Sistemi

ABD para sistemi, bir doların yüz sente eşit olduğu ondalık bir sistemdir. Bir dolar; $1 veya $1.00 olarak yazılır. Bir sent ise 1¢ olarak yazılır. Bir dolar ve yirmi beş sent $1.25 olarak yazılabilir. Dolar miktarları her üç hanede bir virgül ile ayrılabilir, böylece bin dolar $1,000.00 olarak yazılabilir. Kağıt paralar 1$ ve daha fazlası, madeni paralar ise 1$'ın altındaki miktarlar için kullanılır.

Madeni paranın resimli ön yüzüne "heads" ve diğer tarafına ise "tails" adı verilmektedir.

Kağıt paralar aşağıdaki birimler halinde tedavüldedir: $1, $5, $10, $20, $50, ve $100. Arasıra 2 $'lık bir kağıt paraya da rastlayabilirsiniz.

Bütün kağıt paraların değeri her iki tarafının alt kısmında ve dört köşenin hepsinde açık olarak yazılıdır. Bazı dükkanlar 20 $'dan daha büyük kağıt paraları kabul etmez. 20 $'lık kağıt para, sahtesinin basılmasının daha zor hale gelmesi için yakınlarda yeniden düzenlendi, bu yüzden tedavülde hem yenisini hem de eskisini görebilirsiniz. Bütün kağıt paralar yeşildir ve özel kağıt kullanılarak basılır. Bir dolarlık kağıt paranın argodaki ismi "buck"tır, bu yüzden 20 $ "twenty bucks" olarak ifade ediliyor olabilir.

Döviz Oranları

Bazı bankalar döviz bozarlar. Bununla birlikte hiçbirisi yabancı madeni para kabul etmez. Döviz bozma oranlarını havalimanında veya büyük otellerde de öğrenebilirsiniz. Ayrıca Thomas Cook Foreign Exchange vasıtasıyla da bu oranları öğrenmeniz mümkündür.

Döviz bozma oranları genellikle yerel gazetelerin finans sayfalarında yer alır. Günlük oranları birçok web sitesinden de öğrenebilirsiniz: Universal Currency Converter™, Federal Reserve Bank of New York, Classic 164 Currency Converter. Universal Currency Converter, e-posta ile güncel oranları size düzenli olarak gönderen ücretsiz bir Currency Update Service hizmeti de sunar.

Seyahat Çekleri

Seyahat çekleri, para taşımanın en güvenli yollarından biridir. Çünkü para taşımak riskli bir iştir, çalınabilir veya kaybolabilir. Ülke dışına çıktığınızda, sadece ilk birkaç hafta için ihtiyaç duyacağınız kadar parayı yanınıza almanızı tavsiye ederiz. Daha uzun süre kalacaksanız, paranızın geri kalanını elektronik olarak transfer edebilirsiniz. Bankanıza, dolar olarak seyahat çeki verip vermediğini sorun. Seyahat çekleri kaybolduğu veya çalındığında, kolayca yenisini alabilirsiniz. Kullanmaya hazır hale gelmedikçe çekleri imzalamayın. Şayet ABD'ye seyahat çekleri ile giderseniz, bunları dolar olarak almalısınız. Taksi ve otobüs sürücüleri seyahat çeklerini kabul etmezler, bu yüzden yanınızda Amerikan doları da bulunmalıdır.

ABD'de pek çok seyahat acentası, banka ve Thomas Cook ile American Express bürolarından % 1 komisyon ödeyerek seyahat çeki satın alabilirsiniz.

American Automobile Association (AAA), üyelerine komisyon almaksızın seyahat çeki satar.

Banka hesabı

Paranızı nasıl idare edeceğiniz konusunda pek çok seçeneğe sahipsiniz. Şayet paranızı banka, tasarruf ve borç müessesesi, tasarruf bankası ve kredi kurumu gibi mevduat kurumlarına yatırmak istiyorsanız, seçenekleri daha iyi anlamanız için gereken bilgileri burada bulacaksınız. Bir banka hesabı açmak için pek çok makul sebep var; Paranızı bir bankada tutmanız, nakit taşımanızdan daha güvenlidir. Ayrıca bir banka hesabı paranızı idare etmek için hesaplı bir yöntemdir. Bir hesap, tasarruf etmenize de yardımcı olur, çünkü paranızı bir banka veya finans kurumunda tutarsanız genellikle ona kolayca el süremezsiniz. Son olarak, bir banka hesabı, paranızı nasıl kullanacağınızı planlamanızı kolaylaştırır. Bir hesap açmak için seçim yapmak, ürün seçmeye benzer; piyasada çok çeşitli ürünlere ulaşmak mümkündür. Hesapların bedel ve özellikleri büyük ölçüde değiştiği için, seçtiğiniz hesabın sizin için en iyisi olduğundan emin olmanız önemlidir. Bankalar çok sayıda hesap açarlar. Bunlardan öğrencileri özellikle ilgilendirenler: çek hesabı (Checking Account), tasarruf hesabı (Savings Account) ve vadeli hesaptır (Time Deposits/Certificates of Deposit). Money Market Deposit Accounts (Para Piyasası Depozito Hesabı) (MMDA) ve Basic/No Frill Banking Accounts (Temel/Yalın Banka Hesabı) gibi hesap türleri de öğrenciler için düşünülebilir.

ABD Dışına Para Gönderme

ABD'den başka bir ülkedeki bir şahsa para göndermenin üç temel yolu vardır.

a.Nakit transferleri: Western Union & MoneyGram

Western Union, dünyanın her yerine para gönderebilir. İşlemler bütün ülkelerde aynıdır. Bunun için para gönderen ve alan kurumun bulundukları yeri bilmeniz gerekir. 160 ülkede 50000 ajans/şube bulunmaktadır. Nakit transferleri için ücret ödemeniz gerekir.

Her işlem, kendisine özgü bir transfer kontrol numarasına sahiptir. Şayet alıcı, numarayı bilirse fonların birleştirilmesi kolaylaşır. Alıcı, fonları birkaç saat içinde alabilir ancak kimlik ibrazı yapması gerekir.

MoneyGram, Western Union'ın bir rakibidir ve aynı şekilde çalışır. 120 ülkede 26000'den fazla şubeye sahiptir. MoneyGram, Western Union'dan yaklaşık % 20 daha ucuza hizmet verdiğini iddia etmektedir.

b. Para havaleleri: ABD posta servisi ve bankalar

ABD posta servisi uluslararası para havaleleri yapar. Azami 700$ para havale edilmesine müsaade edilir. Bununla birlikte, azami 10000$'ı geçmemek kaydıyla bir günde birden fazla havale gönderebilirsiniz. Havale başına 3 ila 8,50$ arasında değişen işlem ücreti alınır. Bütün ABD postaneleri bu hizmeti sunar. Havale makbuzunu muhafaza etmenizi tavsiye ederiz. Sorun çıkarsa, gönderi numarası ile havalenin durumunu takip edebilirsiniz. Bankaların büyük çoğunluğu para havalesi işlemi yapar. Azami meblağ 1000$ ve ücret yaklaşık 10$'dır.

c. Banka transferleri

Şayet bir banka hesabınız varsa, banka sistemi vasıtasıyla denizaşırı ülkelere bir çok yolla para gönderebilirsiniz. Fakat bütün bankalar aynı yolla çalışmazlar. Ayrıntılar için yerel bankanızla konuşun.

d. Ülke dışına çek gönderme

Çekin ödenmesi 4-6 hafta arası bir zaman alabilir.
Her ne kadar çek vermek kolay bir yolsa da, alıcı için çeki nakde çevirmek zor olabilir.

Alıcı, çek işlemleri için yaklaşık 50$ ücret ödemek durumunda kalabilir.

e. Yabancı poliçeler

Hangi şehir veya kasabada yaşadığınıza bağlı olarak, banka için poliçeyi hazırlamak birkaç günle bir hafta arasında zaman alabilir. Poliçeyi alıcıya posta ile gönderebilirsiniz. Bu hizmet için yaklaşık 25$ alınır.

f. Telgraf havaleleri

Fonları telgrafla göndermek için bankanın müşterisi olmanız şart değildir, fakat nakit para ödemeniz gerekir. Bu yol, bir poliçeden daha hızlıdır, çünkü hemen tamamlanır. Ücret, müşteri olmayanlar için yaklaşık 65, banka müşterileri içinse 40 $'dır.

g. Fiyat-etkinlik karşılaştırması

ABD'den İngiltere'ye 300$ göndermeniz durumunda işlemler şu şekildedir:

Western Union
29$ ücret alınır.
Alıcı parayı 20 dakika içinde tahsil edebilir.

MoneyGram
30$ işlem ücreti alınır.
Parayı alıcı 60 dakika içinde tahsil eder.

Para havalesi
3 ila 10$ arası ücret ödenir.
Posta zamanı beş gündür. Aynı gün parayı çekmek mümkün olabilir.

Çek
Ücret 50$'dır.
Posta süresi 5 gündür, ayrıca yerine göre 5 ila 7 hafta arasında değişen bir çek ödeme süresi söz konusudur.

Yabancı poliçe
25$ ücret alınır.
Bir haftalık işlem süresi ve buna ek olarak posta ve banka ödeme süreleri söz konusudur. Toplam olarak yaklaşık üç hafta alır.

Telgraf havaleleri
40 ila 65$ arasında ücret alınır.
Yaklaşık bir işgünü sürer.