İLETİŞİM

Birleşik Krallık'ta bir telefon numarası alan kodu ve abone numarasından oluşur. Birleşik Krallık' ın ülke kodu 44' tür. Eğer yurtdışından bir Birleşik Krallık numarası çeviriyorsanız, alan kodunun ilk sıfır numarası çevrilmemelidir. Birleşik Krallık’tan başka bir ülkenin numarasını ararken ilk önce 00 sonra ülke kodunu ve en sonda telefon numarasını çevirmeniz gerekecektir.

Birleşik krallıktaki telefon kulübelerinin sayısı cep telefonlarının artması nedeniyle oldukça azalmıştır. Ama yine de ana caddelerde, otobüs ve tren istasyonlarında ve alışveriş merkezlerinde kolaylıkla bulabilirsiniz. Çok sık olmasada kırmızı renkte geleneksel telefon kulübelerine rastlayabilirsiniz ama bunların çoğu günümüzde daha modern yapılarla değiştirilmiştir.

Telefon kulübelerindeki telefonlarda bozuk para kullanabilirsiniz, bazen kredi kartıylada aramanızı yapabilirsiniz. Eğer bozuk para kullanıyorsanız en az 30 pence atmanız gerekecektir ama kredi kartı ile arama yapıyorsanız bu size daha pahalıya mal olacaktır.

Umumi telefonların bazılarında internete ulaşım, e-mail ve text yollama için gerekli olan donanım bulunmaktadır. Umumi telefonlar genelde dışarıdan aranabilir ve telefonun numarası ise görülebilir yere yazılmıştır. Eğer yurdışındaki bir numarayı Birleşik Krallık’tan ararsanız bu çok pahalıya gelebilir. Bununla beraber, gazete bayilerinden ya da parekende satış dükkanlarından alacağınız ucuz uluslararası telefon kartlarıyla aramalar normal telefonlardan çok daha ucuza gelecektir. Bu kartları kullanmak için önce bir erişim numarası çevirmeniz sonra karttaki kazıyarak ulaşabiliceğiniz pin numarasını girip sonrada yurtdışındaki numarayı çevirmeniz gerekecektir.

Polis, ambulans ve yangın acil servislerine ulaşmak için arayacağınız numara 999 dur ve bedavadır.

İngiltere’de cep telefonu operatörlerinin ağı çok geniştir. Cep telefonunuzun yurtdışında kullanıma açık olması durumunda, cep telefonunuzu İngiltere’de kullanabilirsiniz. Eğer cep telefonunuzu Birleşik Krallık’ta kullanmayı planlıyorsanız, arama prosedürünü ve ücretini arama yapmadan önce öğrenmenizde fayda vardır çünkü aramalar size çok pahalıya mal olabilir.

Eğer Birleşik Krallık’ta uzun zaman kalmayı ve telefonunuzu sıkça kullanmayı düşünüyorsanız, yeni bir sim kart alıp kontürlü telefon kullanmayı düşünebilirsiniz. Alacağınız sim kart telefonunuzda çalışmazsa, 20 ya da 30 Pound’a kontörle çalışan basit bir telefon alabilirsiniz.

İnternet kullanımı Birleşik Krallık’taki ana caddelerdeki İnternet kafelerde oldukça yaygındır. Kullanım ücreti farklı farklı olsa bile saati birkaç pound civarındadır.

Birçok otelde, barda ve kafede kablosuz internete bağlanma imkanı vardır. Pek çok halk kütüphaneside bu imkanı sağlamakla birlikte önceden yer ayırtmak gerekebilir.

Postanelerin sayıları geçen birkaç yıl içinde azaltılsada, çoğu kasabada bir tane büyük ve çok sayıda küçük postane bulunmaktadır. Büyük bir olasılıkla postaneye ya bir mektubun ya da paketin gönderme ücretini öğrenmek için veya özel postayla gönderebilmek için gitmeniz gerekecektir. Eğer yurtdışına bir mektup ya da paket yollamak istiyorsanız gönderme ücretini postaneden öğrenmeniz gerekmektedir. Birleşik Krallık’ta mektuplar birinci ve ikinci sınıf olarak yollanabilir. Her zaman garanti edilemesede birinci sınıf pulla yollanan mektup bir sonraki iş günü yollanan adrese ulaşır. İkinci sınıf pulla yollanan bir mektubun yollanan adrese ulaşması birkaç gün sürebilir. 60 grama kadar bir mektubun birinci sınıf pul fıyatı 32 ve ikinci sınıf pul fiyatı ise 23 pence dir. Pul koçanlarını gazetecilerden ya da marketlerden alabilirsiniz.

Posta kutularının rengi kırmızıdır ve hemen bütün sokakların köşelerinde ve postanelerin önünde bulunabilirler. Mektuplar posta kutularından günde bir kez toplanmaktadır.