ÇALIŞMA İZNİ

Uluslararası Ögrenciler için İngiltere’de Çalışma Şartları :

21 Haziran 1999 tarihinde alınmış bir karara göre Avrupa Ekonomik Topluluğuna üye olan ülkelerden birinin pasaportunu taşıyan bir öğrenci çalışma izni almasına gerek kalmadan İngiltere’de çalışabilir. 1 Mayıs 2002 tarihi itibarıyla İsviçre’den gelen öğrenciler de aynı avantaja sahip olabilecekler.

Diğer ülkelerden gelen öğrenciler ise İngiltere’de öğrenci olarak altı aydan daha uzun bir dönem kalacaklarını ve full-time (Dil kursları için haftada en az 15 saat) bir kursa kayıt yaptırdıklarını vize aşamasında kanıtlayabildikleri takdirde vizeleri ile birlikte yasal çalışma iznine sahip olurlar.

Bu öğrencilerin:

• Kurs dönemi devam ederken haftada 20 saat part-time çalışma hakkı,

• Eğitim programı süresince tatillerde full-time çalışabilme hakkı,

• Kayıt olunan eğitim programının müfredatında staj programı yada ara yıl çalışması (sandwich programlar) var ise; daha uzun saatler çalışabilme hakkı bulunmaktadır.

Çalışmaya basladıktan sonra National Insurance (Sosyal Sigorta numarası) için başvuruda bulunmanız gerekir. Haftada £72’ den fazla kazanan herkesin haftalık ücretinden vergi kesilir. Fakat çalışmaya başlamadan önce bu numarayı alamazsınız. Başvuru yaparken işyerinizden mektup, pasaport ve başka bir kimlik belgesi gerekir. Bu numarayı almak bazen 16 hafta kadar sürebilir.

Uluslararası öğrenciler kurs süreleri bittikten sonra İngiltere’de kalıp çalışma imkanlarına sahiptirler. Master programını tamamladıktan sonra profesyonel iş tecrübesini özel alanlarda (muhasebe, mühendislik, mimarlık vb) geliştirmek, mezunlara yönelik eğitim programlarından yararlanmak, kısa bir dönem iş tecrübesi edinmek isteyen öğrenciler kursları bitmeden iş teklifi aldıkları takdirde işverenleri onların adına The Training and Work Experience Scheme ( TWES) ile temasa geçmelidir.

İngiltere’de eğitim almak isteyen öğrenciler 12 ay veya daha uzun bir dönem için vize almışsa, eşleri İngiltere’de otomatik olarak çalışma hakkına sahiptir. Eger 12 aydan daha kısa süreli bir vize verilmiş ise çalışma izni verilmeyecektir.