Rusya ekonomisi

Rusya ekonomisi kan kaybediyor

Uluslararası yatırımcılar Gürcistan'daki çatışmalardan sonra Rusya'dan paralarını çektiler.

İngiltere'de yayımlanan Financial Times gazetesinin haberine göre, Rusya Merkez Bankası'nın rakamları, bir hafta önce 597,5 milyar dolar olan döviz rezervlerin, 15 Ağustos'ta biten hafta itibariyle 16,4 milyar dolar azaldığını gösteriyor.

Döviz rezervlerindeki düşüşün 1998 yılındaki ruble krizinden bu yana en hızlı düşüş olduğuna dikkati çeken gazete, 8 Ağustos'ta Gürcistan'da çatışmaların başlamasından bu yana Rusya'da borsanın da değer kaybettiğini yazdı.

2007'de Rusya ekonomisi

Bu defaki sorum şu: Rusya’daki gelişmelerin Türkiye’yi 2007’de olumsuz yönde etkileyecek sonuçlar doğurması söz konusu olabilir mi?

Önce Rusların ne düşündüğüne göz atalım. 2006 yılı aralık ayında “Kamuoyu Vakfı” tarafından yapılan Rusya ölçüsünde bir anketten aşağıdaki sonuçlar elde edilmiş:

1) Ankete katılanların yüzde 59'u 2006'yı kendileri için başarılı bir yıl olarak görürken yüzde 39’u zor geçtiğini söylemiş

Rusya ekonomisi, hedefine hızla ilerliyor

Rusya'da siyasi istikrarın sağlanmasının ardından enerji gelirlerinden elde edilen destekle birlikte ekonomide yeni büyüme hamlesi başlatılıyor.

Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in '4-I' (Yenilenme, Yatırım, Altyapı, Kurumsallaşma) olarak tanımladığı gelişim modelinin açılımına, St. Petersburg 'Uluslararası Ekonomik Forum' toplantısında başbakan birinci yardımcısı Igor Shuvalov açıklık getirdi. Buna göre yeni devlet şirketleri kurulsa da ekonomide devletin etkinliği azaltılacak, özel şirketler teşvik edilecek.